Muke sa slovima i brojevima

Milijana Latinović

Generacije učenika u Republici Srpskoj iz godine u godinu sve teže savladavaju gradivo iz prirodnih nauka, prije svega matematike, a mnogima i čitanje sve teže liježe.

Da je na sceni kriza učenja, kako kod nas, tako i u svijetu, potvrdio je i najnoviji izvještaj UN.

Prosvjetari priznaju da je iz pojedinih predmeta gradivo preobimno i da se lekcije, pogotovo iz prirodnih nauka, svode na mnogo teorije, a premalo prakse.

To za sobom povlači odbojnost prema prirodnim naukama koja vlada među osnovcima, teško savladavanje gradiva i jedinice u dnevniku. A matematika, fizika ili hemija nisu bauk, samo je potrebno više truda i svakodnevno vježbanje, što mnogim osnovcima i nije jača strana.

Nepisano pravilo postaje da je samo važno da u đačkoj knjižici budu nanizane petice, a šta je od naučenih lekcija ostalo u glavama đaka pada u drugi plan.

Nisu rijetkost ni učenici koji uče samo za kontrolni ili kada znaju da će nastavnik usmeno provjeravati pređeno gradivo. Učeći kampanjski ne uspijevaju savladati suštinu i bitne stvari koje će im koristiti u daljem školovanju.

S druge strane, i mnogim roditeljima je važnije ono "šta će selo reći" nego šta je dijete stvarno naučilo pa da ne bi bilo okarakterisano kao loš đak, ne pristaju da njihov školarac pohađa dopunske časove.

I tako se godinama vrtimo ukrug ponavljajući iste greške. Roditelji smatraju da djeca gradivo treba da nauče u školi, a nastavnici da s đacima treba da se radi i kod kuće.

Osnovci bez elementarnog znanja i sa jedinicama u dnevniku ostaju tako između dvije vatre, nezainteresovani da savladaju lekciju.

Oni koji pišu udžbenike treba da zasuču rukave i suvoparno gradivo prilagode đacima, a nastavnici da nađu najbolji mogući način kako da čas učine zanimljivim i zainteresuju učenike da zagriju stolicu.

Svako malo se govori o reformi obrazovanja, gotovo svaku školsku godinu "začine" nove knjige i radne sveske, ali znanje i dalje čeka bolje dane, a osnovci samo da školsko zvono označi kraj časa. I nastavnici i roditelji se moraju ozbiljno pozabaviti ovim problemom, a kroz primjere iz života i najteža lekcija biće uspješno savladana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana