Muke sa pasošima

Željka Domazet

Da su Ministarstvo civilnih poslova i Agencija za identifikaciona dokumenta i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH uradili traljav posao kada je riječ o pasošima, najočitije pokazuje cijela igrarija u vezi s tim poslom kojoj se kraj ne nazire.

Mjesecima je, uoči isteka ugovora sa firmom koja je štampala pasoše proteklih godina,  građanima bacana prašina u oči kada su ubjeđivani neće ostati bez pasoša i da se ne brinu. Ugovor sa novim/starim dobavljačem je potpisan ali su se problemi samo gomilali. Na kraju je sve otišlo toliko daleko da su svi oni koji su htjeli da dođu do pasoša morali da se opredijele za hitnu opciju i umjesto da ove dokumente plaćaju pedesetak maraka, daju gotovo četiri puta više.

Dozvoliti da firma zadužena za štampanje pasoša nema repromaterijala i da zbog toga ljudi na pasoše čekaju mimo svih i propisanih i razumnih rokova, pogotovo u ljetnoj sezoni kada mnogi putuju na odmor, ne samo da je nedopustivo nego je van svake pameti.

U crnom kolu koje nas je sve skupa ojadilo vele da će sredinom ovog mjeseca problem biti riješen i da će od "Milbauera" naplatiti penale zbog propusta.

Od toga očito svi oni koji su dodatno morali da plaćaju nečiji nerad neće imati nikakve koristi. A da će rješenja biti, mnogi, poučeni dosadašnjim iskustvom, i te kako sumnjaju. 

Dok se "penališu" moćni sa moćnima kao u utakmici po principu ko će koga prevariti, nikome na pamet ne pada da podnese ostavku ili da neko bude smijenjen sa funkcije na kojoj se ustoličio.

Na kraju, u ovoj zemlji u kojoj se ne zna ni ko šta radi i ko koga vara, samo se može konstatovati da jedino funkcionišu prevare, bacanje magle i prašine i da svi oni koji znaju za zakon i red ne mogu ništa riješiti. Naravno, osim ako ne plate.

U normalnom demokratskom svijetu u kome se zakon poštuje, na pasoše se ne čeka ni desetak dana, a u ovoj iz koje odlazi svako ko ima priliku, čeka se i po mjesec i po zbog nečijeg nerada, i ličnim dokumentima se igra kako kome pada na pamet.

Po principu "ne krepaj magarče do zelene trave" i do nove prevare sa pasošima ili bilo čim drugim, ostaje nam da se "čudimo" kao i oni koji su nas na bezbroj načina prevarili preko naših leđa. Ponovo, do nove prevare...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana