Muke po mandataru

Darko Momić

Premijer Srpske Radovan Višković, kao ni njegovi prethodnici/ce u toj vrućoj fotelji, nije imao nimalo lagan zadatak prije nego što je došao pred poslanike, izložio ekspoze i predložio članove svog kabineta.

Valja zadovoljiti razne apetite, želje i prohtjeve, od onih razumnih, pa do onih nerezonskih, ali obaveznih, prije nego što se dođe do prekratkog spiska od samo 16 ministarskih imena.

Kao prvo i osnovno, valja zadovoljiti apetite svoje stranke i uskladiti ih sa željama i htijenjima koalicionih partnera, što znači da prvo mora da odredi i uskladi kojoj stranci pripada koliko i koja ministarstva.

Potom obavezno mora da ispoštuje, najblaže rečeno neefikasne, odredbe o nacionalnom ključu i da za ministre predloži osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata. Kada ispuni i taj obavezni uslov, onda je red da povede računa i o rodnoj ravnopravnosti i da rukovođenje nekih resora prepusti pripadnicama nježnijeg pola.

Ali to nije sve, jer bi bio red, iako nije obavezno, da u obzir uzme i regionalnu zastupljenost, pa da u skladu s tim ministra daju i Hercegovina i Semberija i Romanija i Posavina i Birač…

I na kraju, kao nekakav posljednji uslov i kriterijum dođe stručnost, pa bi nekako prirodno bilo da ministarstvo zdravlja vodi ljekar, pravde pravnik, poljoprivrede agronom, itd., ali o stručnosti i rezultatima ćemo za sto dana. Kakvi će biti rezultati, možda nagovještava upravo to što je stručnost posljednji kriterijum za izbor ministara, ali o tom potom.

Novi premijer, dakle, ne može da se pohvali samo time da je uspio da ispoštuje i regionalni uslov, ali ni dosadašnji premijeri nisu uspjeli da izbjegnu favorizovanje Banjaluke i Krajine, računajući naravno i visoku Krajinu, odnosno Drvar, Glamoč i Grahovo, pa ne treba ni njemu zamjerati što je ponovio istu “grešku”.

Elem, srećno mu bilo prvih sto dana, iako mu je dovoljno sreće to što ima podršku stranačkog lidera, koji je, bez imalo sumnje, podmetnuo leđa i uradio dio njegovog posla, bar kada je riječ o razgovorima sa koalicionim partnerima. I zato će za sto dana njemu ići faktura za ono što uradi nova Vlada kontinuiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana