Muke pacijenata

Cvija Mrkonjić

Redovne ankete koje radi Fond zdravstvenog osiguranja RS ponovo su izbacile na površinu muke i probleme sa kojima pacijenti u domovima zdravlja i bolnicama širom Srpske svakodnevno vode borbu.

Prigovori se uglavnom odnose na dugo čekanje na preglede, gužve i neljubaznosti medicinara, ali i lošu higijenu i hranu, kao i propuste u naplati participacije.

Žale se i na to da im se na pozive u zdravstvenim ustanovama počesto niko ne javlja.

Ma kako nekome izgledali beznačajni, ovi su problemi ogromni za one koji u domove zdravlja i bolnice dolaze zato jer ih je muka natjerala.

Mada su se uslovi u zdravstvenim ustanovama u mnogim oblastima nesumnjivo poboljšali, veliki problem je to što su se sa istim ili sličnim problemima pacijenti suočavali i prije godinu i prije pet godina.

Čini se da nadležni u zdravstvenim ustanovama i medicinsko osoblje godinama ostaju gluvi na žalbe i prigovore pacijenata koji se stalno ponavljaju.

Svima je jasno i ne može se poreći da se teška situacija u RS preslikava i na zdravstvo, međutim, boljom organizacijom sve se može podići na viši nivo.

Jer ljubaznost i osmijeh, kao i javljanje na telefon ne koštaju ništa, a nije potrebno ni mnogo da bi sve bilo čisto i uredno.

Nije nerješivo ni pitanje gužvi i čekanja na preglede.

Ruku na srce, u nekim stvarima krivce ne treba tražiti samo na jednoj strani. Redovi u ambulantama i bolnicama u nekim su slučajevima krivica pacijenata koji dolaze van zakazanih termina i to onda kada nisu u pitanju hitni slučajevi.

Ima i među pacijentima i onih koji "traže dlaku u jajetu" pa im ništa ne odgovara.

Ono što je pozitivno je to što su građani Srpske u posljednjim anketama ocijenili domove zdravlja i bolnice skoro čistom peticom i da je većina generalno zadovoljna medicinskim uslugama.

Ipak, nedopustivo je da se isti problemi ciklično ponavljaju, jer nisu nerješivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana