Muke na granici

Vedrana Kulaga Simić

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju prouzrokovao je velike probleme BiH, koja je i prije toga bila poznata kao zemlja neriješenih pitanja, koja zadaju glavobolju mnogima unutar njenih granica, ali i šire.

Tih prvih mjeseci poseban akcenat stavljen je na domaće privrednike i nove uslove sa kojima su se sreli na tržištu te na granicu, koja je postala prepreka za stanovnike pograničnih područja, koji su ranije bez većih problema prelazili na suprotnu stranu.

Na listi onih koje su zadesila nova pravila prelazaka su i stanovnici i svi ostali koji su koristili granični prelaz u Novom Gradu, koji je još od te 2013. godine zatvoren za teretna vozila. Posljedice toga najviše su na svojoj koži osjetili privrednici i prevoznici, koji su bili primorani da traže alternativne pravce, koji su i više koštali.

Situacija je dodatno zakomplikovana kada je prošlog ljeta, zbog radova sa hrvatske strane, zatvoren most za sav saobraćaj. U nekoliko navrata je bilo najavljeno da će most biti ponovo “otvoren”, ali do toga nije došlo, što je dodatno produžilo agoniju.

Za novi rok utvrđen je kraj aprila, a lokalne vlasti očekuju da bi tada taj most i prelaz ponovo mogao da bude otvoren i za teretni saobraćaj, ali to tek treba da se vidi, jer se više puta dešavalo da nešto bude obećano, usaglašeno, a da na kraju sve padne u vodu,  umjesto da zemlja zablista.

Niko ne kaže da se te i druge stvari mogu uraditi preko noći, ali do sada se u previše slučajeva pokazalo da nas je neozbiljnost i aljkavost koštala mnogo.

BiH generalno ima velikih problema sa granicom i na granicama, a sve to je isplivalo na površinu sa ulaskom Hrvatske u EU i migrantskim talasom koji je zahvatio BiH od prošle godine.

Dolazak tih izbjeglica je pokazao da nam je granica prešuplja i da je puno otvorenih prolaza, kroz koje se, mimo prelaza, može provući ko poželi, a to može biti svako.

Milioni i milioni maraka, evra i drugih valuta su potrošeni za ko zna sve koje, tako reći, projekte i druge stvari, odnosno bačeni bez potrebe, a neke bitne stvari za zemlju i građane su ostavljene po strani. Migrantska kriza je pokazala da ova i ovakva BiH još nije dorasla da se ozbiljno nosi sa brojnim izazovima, zbog čega najviše ispaštaju oni koji i dalje u njoj vide svoju budućnost. Ti budući dani uveliko zavise od istrajnosti, ali i od spremnosti onih koji nas vode i imaju bitne uloge u sistemu. Svima je jasno da se na komplikovane stvari ne može brzo staviti tačka, ali isto tako svima treba da bude jasno da je otvorenost prema komšijama, Evropi, a time i prema svijetu cilj na kojem treba stalno da se radi, ako se želi dočekati bolje sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana