Muke djece bez roditelja

Milijana Latinović

Za stotine mališana u Srpskoj topli dom i bezbrižno djetinjstvo samo su nedosanjani snovi, jer odrastaju bez adekvatnog roditeljskog staranja, bez porodice.

Nisu birali roditelje, mjesto, ni vrijeme rođenja, a tek što su zakoračili na pozornicu života, njihova nejaka pleća pritisnuli su teški problemi.

Mnogi od njih ne znaju šta je majčin i očev zagrljaj, jer su ih roditelji ostavili, ili zbog bolesti, besparice i nekog drugog razloga nisu im mogli pružiti ništa više od života.

S druge strane, veliki broj parova u RS suočava se sa sterilitetom i žele da usvoje dijete, ali ih zakon sputava. Stroge procedure za usvajanje predugo traju, a u centrima za socijalni rad kažu da svako dijete nije podobno za usvajanje. I tako se vrtimo u krug, a djeca ispaštaju.

Djeca nisu kriva za sve probleme koje život donosi, ona ne kroje zakone ni po svojoj, ni po tuđoj mjeri. Nijedno dijete nije zaslužilo da ne osjeti sve čari bezbrižnog djetinjstva i da bude odbačeno. Ipak, stotinama njih to je svakodnevica.

Neki od njih sigurno utočište pronađu u domovima za djecu i drugim sličnim ustanovama, ali i tu ostaju samo dok ne navrše 18 godina. Poslije toga ponovo su prepušteni sami sebi, bez krova nad glavom, posla, podrške, bez igdje ičega. Ponovo su odbačeni.

Kad već njihovi najbliži nisu mogli, ili nisu željeli, da im pruže osnovne uslove za život, društvo mora da povede računa o napuštenoj djeci i omogući bar dio onoga za šta su ostali uskraćeni. Potrebno je da se pomjerimo sa mrtve tačke i napravimo korak dalje od pisanja strategija koje se sasvim malo ili nimalo primjenjuju.

O sudbini djece bez roditeljakog staranja treba brinuti od prvog dana. Šta će biti sa njima kada dođe vrijeme da napuste ustanovu u koju su smješteni, od čega će živjeti kad završe srednju školu, hoće li imati krov nad glavom?

Sve su to pitanja o kojima društvo odmah treba da počne razmišljati, kako već sutra neko dijete ne bi završilo na ulici prepušteno samo sebi.

Birokratske zavrzlame ne smiju predstavljati prepreku djetetu da osjeti porodičnu toplinu, a ljudima punim ljubavi ne smiju upropastiti šansu da postanu roditelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana