Muka izbjeglička

Milijana Latinović

Srbi koji su prije četvrt vijeka prognani sa svojih ognjišta u FBiH nikako da stanu na zelenu granu. Svakog proljeća sa novom nadom u srcu da će do zime useliti u tople domove odlaze u rodni kraj i čiste korov sa svojih zgarišta. A zgarišta su jedino što je ostalo od srpskih sela u kojima je nekada sve vrvjelo od života, smijeha i radosti.

Oni rijetki kojima su kuće obnovljene vratili su se i preživljavaju uglavnom od poljoprivrede, jer preduzeća i nema mnogo u tim krajevima, a o nekim administrativnim poslovima i ne razmišljaju, jer za njih mjesta u federalnim institucijama nema.

Desetine hiljada onih koji su devedesetih godina bježeći pred neprijateljskim granatama spas potražili u Srpskoj ili dalje preko Drine, u Srbiji, još imaju status izbjeglih ili raseljenih.

Za dvije i po decenije nisu dobili priliku da se vrate na djedovinu, jer su oni koji povlače konce u vezi sa donacijama, projektima i obnovom kuća na sve načine nastojali da im to pravo uskrate.

I ne samo da su onemogućeni da se vrate na svoja ognjišta, Srbima prognanim iz FBiH tamošnje vlasti od prošle godine “uređuju” imovinu. Kažu, riječ je o usklađivanju katastra i zemljišnih knjiga.

U prevodu, u pitanju je tiho otimanje srpske imovine, jer oni koji se ne jave na javne pozive federalnih vlasti da upišu svoju imovinu ostaju bez nje i ona se knjiži na državu. 

Sa ovim problemom, koji već godinu tišti Srbe izbjegle i raseljene iz FBiH, u koštac se uhvatila Republika Srpska. U namjeri da sačuvaju svaki pedalj srpske zemlje u Federaciji, u šest lokalnih zajednica u RS otvorene su kancelarije za pružanje besplatne stručne pomoći. Kolika je muka prognanih, najbolje svjedoči podatak da u ove kancelarije dnevno stigne i do 50 zahtjeva.

Dobro je da prognani imaju na koga da se oslone i zatraže pomoć, ali je tužno što se ovaj problem počeo rješavati tek sada, kada je u mnogim srpskim selima u FBiH i posljednja iskra života ugašena, a korov na ognjištu jedino što je preostalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana