Mudrovanje Sindikata

Marijana Miljić Bjelovuk

Savez sindikata RS donio je odluku da organizuje proteste protiv donošenja novog zakona o radu i to je sve što su uradili u vezi sa tim.

U proteklih mjesec, od kada je radna verzija novog zakona o radu ugledala svjetlo dana, Sindikat nije pristajao na bilo kakve razgovore o zakonu o radu, jer, kako su naveli, on ne štiti prava radnika, zbog čega su ga u potpunosti odbacili.

Mjesec je protekao u propalim sastancima, mimoilaženjima, te svađi Sindikata i poslodavaca, a ništa nije urađeno da bude napravljeno zakonsko rješenje koje će štititi prava radnika.

Odluka Saveza sindikata da bez pregovora odbaci radnu verziju novog zakona o radu nikako nije bila dobra, jer će on na kraju krajeva biti i donesen sa ili bez njihovog učešća.

Vrijeme prolazi u svađi, sada najavljenim protestima, a za radnike bi svakako najbolje bilo da je Sindikat sjeo za sto i kroz dijalog sa poslodavcima i Vladom RS pokušao da se izbori za bolja rješenja po radnike.

Na kraju krajeva, jedini na gubitku biće radnici koji će plaćati ceh, jer Sindikat nije pristajao da dijalogom dođe do boljih zakonskih rješenja za zaposlene. Opstrukcijom i izbjegavanjem dijaloga ništa se ne može i neće biti postignuto.

I najavljenim protestima čisto sumnjam da će nešto neko dobiti. O njima će se pričati dan-dva, jer vjerovatno će biti organizovani pred predstojeće novogodišnje i božićne praznike, kada je planirano da i zakon o radu bude upućen u skupštinsku proceduru.

Većina poslodavaca prava radnika ni po sadašnjem Zakonu o radu nisu poštovali, a i novo zakonsko rješenje neće sigurno ništa dobro donijeti radničkoj klasi. Pojedini zaposleni i do sada su trpjeli razna poniženja, a neki su bili povlašćeni, tako da će se vjerovatno nastaviti dosadašnja praksa.

Na kraju, kada se sve oduzme i sabere, Sindikat je bar trebalo da sjedne za sto sa poslodavcima i pokuša da uvrsti svoje zahtjeve ili bar dio njih u budući zakon, jer na taj način mogu da opravdaju ulogu koju imaju.

Konačna sudbina novog zakona o radu biće uskoro poznata svima, a tada će se vidjeti ko će se hvatiti za glavu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana