Mućke za volanom

Dragana Orlović

Republika Srpska zbog nelegalnih prevoznika godišnje gubi oko 50 miliona maraka.

Na ovaj problem već dugo ukazuju prevoznici koji uredno plaćaju sve dažbine i koji svakog mjeseca šalju dopise i dopise raznim institucijama kako bi se nešto o tom pitanju učinilo. Međutim, bezuspješno.

Njihovi mnogobrojni pozivi i dopisi nisu urodili plodom, zbog čega su u petak kao krajnji metod primijenili blokadu puteva. Članovi Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom prevozu putnika u BiH na pet minuta obustavili su saobraćaj u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici i jednoglasno poručili nadležnima da imaju rok od 30 dana da preduzmu konkretne mjere i da napokon riješe problem nelegalnog prevoza. Ukoliko se to ne desi biće primorani da blokiraju sve saobraćajnice, a posebno granične prelaze za međunarodni prevoz.

Na ovim potezima im se ne može zamjeriti, ako se uzme u obzir da su do sada iscrpili sve moguće metode, pa čak i više od toga.

Krajnje je vrijeme da Ministarstvo komunikacija i transporta BiH iznađe neke mjere kojima će već jednom stati u kraj ovom biznisu zvanom - nelegalni prevoz, koji je u poslednje dvije-tri godine naprosto "procvjetao".

Republički saobraćajni inspektori već su krenuli u obračun sa "divljim" prevoznicima koji automobilima kupe putnike sa autobuskih stajališta tik ispred nosa autobusima koji saobraćaju na redovnim linijama.

Vozačima su počeli da skidaju tablice sa automobila i da ih isključuju iz saobraćaja, dok ne bude okončan sudski postupak, a putnicima stavili do znanja da ne bi trebalo da koriste ovaj vid prevoza.

Premda je i na putnicima određena doza odgovornosti, ruku na srce, u ovim slučajevima najmanje im se može zamjeriti. Logično je da će radije odabrati prevoz nekim automobilom po istoj cijeni kao i što je karta u autobusu koji nerijetko izgleda kao da je iskočio iz legendarnog filma Slobodana Šijana "Ko to tamo peva". Sve dok u autobusima (naravno, čast izuzecima) komfor i usluga budu na istom nivou kao osamdesetih, direktno će biti i olakšan biznis nelegalnim prevoznicima, a na filmskom platnu moći će se očekivati nova komedija apsurda, samo ovaj put pod nazivom "Ko to tamo krade".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana