Mržnja

Željka Domazet

Širenje vjerske, nacionalne i rasne netrpeljivosti već poslije razbijanja tabli sa ćiriličnim natpisima postalo je epitet najmlađe članice Evropske unije.

Međutim, na tome se nije stalo pa je veličanje ustaštva, dok se još demokratska javnost nije oporavila od nacionalnih ispada sa ćirilicom, odjeknulo stadionima u Hrvatskoj.

"Za dom spremni" poručio je Josip Šimunić ni manje ni više nego na fudbalskoj utakmici.

Kako Hrvatska nije smjela ni mogla previdjeti i prećutati ovo skandiranje jednog svog reprezentativca posegnula je za novčanom kaznom koja je za neke "nogometaše" toliko zanemarljiva da nije vrijedna pomena.

Podrška ustaštvu i ustaškim pozdravima stigla je potom ni manje ni više već od državne službenice i portparola Ministarstva ekologije i turizma FBiH, nekadašnje predstavnice BiH na "Evrosongu" Mije Martine Barbarić.

Barbarićeva, valjda debelo ušuškana na državnim jaslama na kojima očigledno ne radi posao za koji je debelo plaćena, putem "Fejsbuka" se inati sa hrvatskim ministrom Željkom Jovanovićem ponavljajući ustaške pozdrave i izazivajući ga da je "kazni ako smije". Veli Barbarićeva da je ustaški pozdrav "ljubav i ponos " koji osjeća prema "domovini " da u "pozdravu nema trunke mržnje", te da dobro poznaje istoriju.

Da li će federalno ministarstvo pokrenuti ikakav drugi postupak osim disciplinskog koga je već pokrenula ministarka Branka Đurić ostaje da se vidi. Da li će Barbarićeva ostati bez posla i života na jaslama običnih smrtnika ostaje da se vidi, ali je više nego zabrinjavajuće što nadležne institucije Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu i Federalno Tužilaštvo nisu promptno djelovali i po službenoj dužnosti pokrenuli proces.

Zabrinjavajuće je i, možda još više, i to što mnogi "obični" građani, kod susjeda, a bogami i kod nas, u istupima Šimunića i Barbarićeve ne vide ništa čudno ni sporno.

Mnogi su im što javno, što tajno pružili podršku, što nije nimalo bezazleno, ako se ima u vidu to da na ovim prostorima gotovo da nema osobe koja ne zna šta pomenuti pozdrav znači i šta je to NDH.

Ne budu li se nadležne institucije kojima je to posao razračunale sa onima kojima je širenje nacionalizma, vjerske i rasne mržnje i netrpeljivosti normalna i nekažnjiva stvar, ovaj prostor neće daleko dogurati. Naprotiv, vratiće se tamo gdje je bio prije sedamdesetak godina. A to, nadamo se, niko ne želi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana