Mržnja na kvadrat

Miloš Vasiljević
Mržnja na kvadrat

Vandali koji svoja “djela” ispisuju na zgradama, stadionima, sve češće posežu za idejom da, vulgarne natpise, nerijetko ratnohuškačke i fašističke nacrtaju i na saobraćajnim znakovima.

Dominiraju simboli kojima je mjesto u smeću, a ne pored puta, a dokaz su da je društvo u BiH opasno zagazilo u kolotečinu iz koje, očigledno, sve teže izlazi. Natpisi “Srbe ne Vrbe” i “Alahu-ekber” osvanuli su prekjuče na tabli dobrodošlice u Istočno Sarajevo i što je najtužnije takve pojave nisu više vijesti i nešto novo. I ko god da je to uradio, trebalo bi da ga je stid, ali i da zna, da je baš taj grad, koji se hvala Bogu razvija i dobija obrise modernog, bio utočište za sve one koji su protjerani iz grada na Miljacki početkom devedesetih.

Sarajevo, odnosno granica prema Istočnom Sarajevu, postali su mjesto gdje se vandali takmiče u ispadima. Da je sve to otišlo daleko potvrđuje i jučerašnje oskrnavljeno pravoslavno groblje kod kompleksa pravosudnih institucija u Sarajevu, što jasno pokazuje da huligani više i ne bježe na periferiju grada, a i zašto bi kad im je dozvoljeno jer ih niko i ne kažnjava za takve ispade. Ipak taj grad trebalo bi da je centar svih kultura, vjera i nacija. Sada je monoetnički, jer sve priče o multietničnosti ovdje padaju u vodu, a broj Srba sveden je na statističku grešku.

I da je samo Sarajevo problem lako bi. Nije, naprotiv, na tragu priče o šaranju ćiriličkih natpisa dominira zapadna Hercegovina pa se na tom prostoru na prste jedne ruke, a to najbolje znaju oni koji njime prolaze često, može prebrojati ime nekog mjesta napisanog ćirilicom.

Šta nekome smetaju imena ispisana ćirilicom i o tome koliko se na taj način zapravo stvara i ružna slika sa turističkog aspekta o samom mjestu, jer je to mnogima najbliži put do mora, gotovo da niko i ne razmišlja.

Dok ne budu kažnjeni počinioci, ovakvi i slični ispadi samo će se ponavljati. Red je i da crkveni velikodostojnici, ali i političari, spuste tenzije, pozovu na mir i vrate dostojanstvo među običan živalj. Jer ni ovdje se ne smije generalizovati, a ovakve ispadi unose nemir i podsjećaju na neka ružna vremena, kojih je u prošlosti bilo pregršt.

Gdje god da odete, bilo u Baskiju, na Sardiniju ili Bretanju nemoguće je pobjeći od nesuglasica i trzavica, ali problemi ove prirode teško da se igdje dešavaju u tolikoj mjeri. Ako se i dese, huligani budu kažnjeni, što kod nas očigledno nije slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana