"Mrtav pijan" za volanom

Milijana Latinović

Vozači koji nakon popijene čašice više sjedaju za volan i glavom bez obzira srljaju u sigurnu smrt nisu novost na putevima u Republici Srpskoj.

Ali, vijest da je policija na teritoriji opštine Novi Grad u ovoj godini uhvatila za volanom vozača sa 4,92 promila alkohola u krvi zastrašujuća je.

Velika misterija je kako je uopšte uspio doći do vozila i uputiti se drumom, kada znamo da ovolika količina alkohola u krvi dovodi do besvjesnog stanja. I koliko je uopšte čaša (flaša) popio ovaj rekorder u pijanstvu?

Najviše od svega zabrinjava činjenica što oni koji za volan sjedaju pijani najčešće ne popuštaju ni papučicu gasa, već samouvjereno jurcaju sijući strah na putu.

O tome zašto ne vode računa o svom životu nije naše da sudimo. Ali otkud im pravo da ugrožavaju živote pješaka ili drugih vozača? Mnogi su upravo životom platili svoje ili tuđe pijanstvo.

O životima ugašenim na putu zbog pijanih šofera koji kao na reli stazi divljaju kroz naselja svjedoči i statistika. Novi slučajevi poginulih u saobraćaju svakog dana pune novinske stupce.

Hvatajući se u koštac sa ovim i drugim prekršajima u saobraćaju, nadležni su odlučili da one koji krše zakon dobro udare po džepu, ne bi li se opametili. Kontrole u saobraćaju su pojačane, a početkom ove godine i novčane kazne su povećane.

Sudeći po ovakvim rezultatima alkotestiranja u saobraćaju, udar po džepu i nije mnogo zabrinuo bahate vozače, ali ni pješake, jer i među njima ima onih kojima čašica nije mrska.

Ako već iz dana u dan žurimo ka Evropskoj uniji i usklađujemo brojne propise i zakone i za ovaj problem bismo mogli prepisati neko od rješenja evropskih zemalja.

U Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj pijane vozače, osim novčano, kažnjavaju i stavljanjem iza rešetaka.

Možda bi ovakva kazna i kod nas malo više uticala na svijest učesnika u saobraćaju, posebno onih koji "mrtvi pijani" sjedaju za volan.

Možda bi nakon mjeseci provedenih u zatvoru shvatili da su alkohol i volan smrtonosna kombinacija.

_

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana