Mrkva i batina

Veljko Zeljković

Američke diplomate ponovo su u sedlu i jašu. Iz Vašingtona put Balkana krenuli su izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, te Metju Palmer, koji je zadužen za reformu Izbornog zakona BiH. Poruke koje su oni posljednjih dana odaslali bile su na fonu dimnih signala koje Amerika već godinama šalje. Vješto upakovane u prijemčive priče o širenju demokratije i brizi za budućnost regiona. Međutim, ovo navodno dušebrižništvo već je razbilo bivšu Jugoslaviju, te Balkan pretvorilo u veliko bure baruta.

I dok govore o demokratiji, oni u jednoj ruci drže podugačak štap sa šargarepom, a u drugoj, iza leđa, batinu. Prva šarena laža je njihova priča kako će sve učiniti da zemlje zapadnog Balkana, pa samim tim i BiH, budu u paketu primljene u Evropsku uniju. Od toga nema ništa. To je utopija. Zbog toga su i izvukli šargarepu kojom sada mašu, a zove se “Otvoreni Balkan”. To nije ništa drugo do “zamjena” za evropski san.

Ništa manje nisu licemjerne ni izjave Metjua Palmera. U stvari, iz njegovih istupa se jasno može vidjeti američka hegemonistička politika, koja je jedina tokom svih ovih godina bila prisutna na ovim našim prostorima, gušeći svaki pokušaj nekog zajedničkog života. Dižući rep jednima, a stavljajući omču oko vrata drugima.

Palmer govori o demokratiji, transparentnosti i pravičnosti, a upravo on najviše krši te postulate negirajući političku volju konstitutivnih naroda u BiH. Gazi i po Dejtonu, sporazumu koji je aminovala njegova vlada.

Njega ne interesuje ni to što je njemački diplomata Kristijan Šmit nelegalno imenovan za visokog predstavnika u BiH. Ne interesuje ga ni to što je Savjet za implementaciju mira nelegalan, jer njegovo postojanje nije definisano pomenutim sporazumom. Da li je to demokratija? Pravednost i transparentnost? Ne. To je jednostavno nametanje političkih rješenja od strane američkih kauboja nad balkanskim Indijancima, koji ne vide ili ne žele da vide sve to.

Na pitanje da odgovori šta misli o tome što se Rusija protivi dolasku Šmita u BiH, on je odgovorio kako ga to ne interesuje previše. I upravo iz ove njegove rečenice može se objasniti apsolutno sve što se dešava na prostorima Balkana. Uzmi mrvku i batinu, i maši njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana