Mrak film

Veljko Zeljković

Demokratija, dijalog, kompromis, pravo, pravda i solidarnost samo su neke od lijepozvučnih riječi koje toliko često čujemo od strane inostranih dušebrižnih političara i diplomata, da bi čovjek mogao pomisliti kako živimo u jednom srećno idiličnom i utopističkom društvu, a ne svojevrsnom “mrak filmu” i bolno satiričnom svijetu koji klizi u propast.

 

EU je odavno sve, samo ne ono što je zapisano u konstitutivnom briselskom dokumentu. To licemjerno i totalitarno lice prvo je ogolila pandemija virusa korona, a onda i sukob u Ukrajini. Mnogo je primjera. Italija, koja bojkotuje rusku naftu, u posljednja dva mjeseca je za četiri puta povećala uvoz ovog ruskog energenta. Poljska, koja je najglasnija u ocrnjivanju Rusije, ovu naftu kupuje preko Njemačke. Još licemjernije je ponašanje Amerike, koja je za razliku od EU uvela daleko manji broj sankcija Rusiji. I bezbolnijih. Vješto su izbjegli one koje bi na bilo koji način mogle da pogode njihovu ekonomiju. I to se prećutkuje u dijelu zapadnih medija, ali se zato do bola pritiskaju druge zemlje da odsijeku grane na kojima sjede. Vrlo demokratski, nema šta! U prvom planu su evropske države, čijim suverenitetom pokušavaju upravljati iz Vašingtona i odmetnutog Brisela. Riječ neutralnost postaje zabranjena, baš kao i roman Džordža Orvela koji govori o tom vrlom globalističkom svijetu koji se pokušava napraviti. 

Uvode se mnoge restriktivne mjere, ograničava i sankcioniše slobodoumno razmišljanje te stvara jedno duboko i polarizovano nedemokratsko društvo, koje poprima sve oblike totalitarizma. Naravno, sve se pravda rusofobijom. Svjesno se urušava i ekonomska krvna slika Evrope. Dio je to plana koji je započet još izlaskom Velike Britanije iz ove zajednice. I oni koji to ne vide imaju veliki problem.

Decenijama nam govore i kako je zapadni Balkan dio Evrope, ali i dalje rade sve kako bi ovaj region ostavili u mraku. Ako se pokaže i neko svjetlo, ono ubrzo biva ugašeno, a što je na svojoj koži mogla najbolje osjetiti Makedonija, koja se morala odreći i svog imena. I to za “dž”.  Sada predlažu formiranje neke nove geopolitičke zajednice koju bi činile države EU i zapadnog Balkana. Međutim, i ovaj prijedlog nije ništa drugo do golema mrkva na štapu. U stvari, radi se o pokušaju stavljanja uzice na vrat zapadnog Balkana, a koja bi se zatezala po potrebi. Sam ulazak u ovu “prestižnu” zajedicu i dalje ostaje misaona imenica.

U tom traženju izlaza iz ove situacije nimalo ne pomažu ni domaći političari. Toliko je negativne energije da sve to pomalo počinje zabrinjavati, jer poprima klinički oblik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana