Može, ne može

Vedrana Kulaga Simić
Može, ne može

Turbulencijama nikad kraja u BiH. Već postaje čak i “normalno” da se kriza na krizu nastavlja jer svjedočimo svakodnevici u kojoj gotovo svaki novi dan rađa nešto drugo, ali ništa dobro.

Spekulacije da će Kristijan Šmit, iz fotelje visokog predstavnika u BiH, opet posegnuti za dobro znanim ovlašćenjima, ali ovaj put u FBiH, digle su na noge tamošnje političare, mahom iz reda bošnjačkog naroda, koji su gotovo uglas poslali ozbiljna upozorenja na adresu OHR-a da to ne može baš tako. I da nije nimalo dobro dirati u federalni Ustav.

Iako još zvanično nije objelodanjeno šta bi to Šmit mogao da prepravi u propisima koji se tiču FBiH, osim da ima veze sa Izbornim zakonom BiH, i sama najava je odjeknula kao malo šta do sada u tom dijelu ove zemlje. Sada su svi oni koji su s osmijehom i aplauzom prizivali i dočekivali odluke visokih predstavnika kojima su mijenjali ili poništavali zakone u Srpskoj, stali na liniju, pa čak i najavili radikalnije mjere ako Šmit nešto promijeni u federalnim zakonima, a da im to nije po volji.

Dakle, sila stranaca je potrebna i poželjna, ali samo u Republici Srpskoj, dok u Federaciji niko ništa ne smije da takne ako nije po volji bošnjačke političke elite.

BiH je, od kada je počelo njeno novo istorijsko poglavlje, odnosno od kada je dogovoren, potpisan i ovjeren Dejtonski mirovni sporazum, zemlja u kojoj je moguće sve što u normalnim državama nije. I što ni u snovima ne može.

Visokim predstavnicima je data moć, a dijelom su je sebi prigrabili, da budu iznad svih, pa i onih koje su birači izabrali na legalnim izborima, čiju su validnost potvrđivale i međunarodne organizacije koje su držale pod lupom te procese. Međutim, Bošnjaci su podržavali nametnute odluke visokih predstavnika, ali samo jer su se odnosile na Republiku Srpsku i njene nadležnosti koje su polako “topljene” i prebacivane na zajednički nivo vlasti.

Sada, nakon dugo vremena, na pomolu je intervencija OHR-a usmjerena prema FBiH jer godinama nema dogovora, prije svega, između ključnih stranaka - SDA i HDZ-a o tome kako treba urediti Federaciju i obezbijediti da svaki narod ima svoje predstavnike.

Bošnjački politički lideri su uvijek htjeli i igrali kako stranci kažu, a nerijetko i zajedno, ruku pod ruku, u kolu s njima, samo da bi jednog dana, a po mogućnosti što prije, postali najmoćniji u BiH. Odnosno oni “čija je posljednja”. Hrvati su “živnuli” posljednjih godina i ne dozvoljavaju da to baš olako prođe, a Srpska nastoji da vrati dio nadležnosti za koje smatra da ima po slovu Ustava i Dejtonu, a koje su, kako tvrde njeni predstavnici, neustavno prenesene na nivo BiH.

Kako god se pogleda, stranci su zakomplikovali do besvijesti situaciju u BiH. Nije dobro ni ovo što Šmit planira jer, ma kakva god bila, ova zemlja ima legalno izabrane lidere. Oni su ti koji o svemu treba da razgovaraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana