Mostovi

Vedrana Kulaga Simić

Balkan je nadaleko poznat kao bure baruta, a to se, nažalost, i pokazalo na dosta adresa i nebrojeno puta.

Teško da odstoji neka država na svijetu u kojoj teče med i mlijeko i u kojoj su staze posute cvijećem, a BiH je definitivno hiljadama kilometara daleko od takve idile.

Ožiljci rata još su vidljivi, mnoge rane svježe, iako se ove zime navršava četvrt vijeka od kada je zaustavljen sukob koji je odnio na hiljade i hiljade života, a zemlja krenula da kroji novo poglavlje istorije.

Do sada, ipak, nije postigla veliki uspjeh na tom polju, a najveću krivicu za to snosi politika, koja je uzela primat u svemu i koja u velikoj mjeri još kroji sudbine onih koji vjeruju i dalje u budućnost pod ovim dijelom neba. A takvih je sve manje.

BiH ima dosta problema na svim stranama. Prvo unutar svoje granice, a zatim i sa prvim komšijama. Otvorenih pitanja je poduža lista. Neka koči BiH, a u drugim slučajevima krivica je u drugom dvorištu.

Jedan od očiglednih primjera blokade i političkog spletkarenja jeste povezivanje BiH i Srbije u pograničnom pojasu između Bratunca, s jedne i Ljubovije sa druge strane. Srbija je most “Bratoljub” izgradila prije nekoliko godina, a BiH tek ovih dana treba da počne sa gradnjom graničnog prelaza da bi i taj most konačno poslužio svrsi. A to je da bude spoj između dvije zemlje i na korist svim stanovnicima. I sa jedne i druge strane Drine.

Često se od političara čuje da nam treba više mostova. Da oni povezuju i da tom logikom i treba da se vodimo svi. Počevši od njih pa nadalje. To bi, zaista, trebalo da bude tako, ali nije.

Brojni projekti veoma često padnu u sjenu zbog politike. Zbog političkih tenzija i kriza trpe svi - od stanovništva, privrede i tako dalje. Ne bi se to smjelo dešavati, ali dešava se. Zato i gradnja graničnog prelaza kod “Bratoljuba” kasni nekoliko godina. Nadležni su jedno vrijeme isticali da u kasi nema novca, jer je formiranje nove vlasti tada bilo blokirano, a prethodnim čelnicima jednostavno taj posao nije bio u vrhu prioriteta.

Stvari se, na sreću, mijenjaju nabolje. Ako je vjerovati nadležnima. Novac je obezbijeđen, izabran izvođač radova za izgradnju graničnog prelaza kod mosta koji spaja Bratunac i Ljuboviju, radovi bi uskoro trebalo da počnu, a cijeli posao bi mogao biti okončan i do kraja ove godine.

Ovo je samo jedan od primjera kako BiH gubi dragocjeno vrijeme na sulude poteze, a lista takvih je poduža.

Nedopustivo mnogo vremena troši se na šuplje priče, isprazna obećanja i blokadu brojnih stvari, od kojih najveću korist mogu imati njeni građani.

BiH su potrebni dobri mostovi gdje god je to moguće, a ne razmirice i igra živaca na mnogim domaćim i stranim adresama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana