Mostarski zid

Sandra Miletić
Mostarski zid

Dvadeset godina od pada Berlinskog zida, u BiH, gotovo u srcu Evrope, u 21. vijeku stoji nevidljivi zid koji dijeli jedan grad - Mostar na istočni (bošnjački) i zapadni (hrvatski).

I dok međunarodna zajednica pokušava da nađe recept za rješenje problema cijele države, njena politika, kao paradigma, doživjela je fijasko na primjeru samo jednog grada.

Djeca sa istočne i zapadne strane Mostara idu u odvojene škole, funkcionišu dvije autobuske stanice, čak i dvije hitne pomoći i dva komunalna preduzeća za odvoz smeća.

Tako je, iako je od kraja rata prošlo 14 godina.

Stanovnici Mostara obilježili su nedavno 16. godišnjicu rušenja Starog mosta. Taj most odavno je obnovljen, ali su granice između istočnog i zapadnog Mostara ostale, kako kažu Mostarci, "u glavama ljudi".

Zbog dubokih podjela, od lokalnih izbora prošle godine Gradsko vijeće Mostara ni poslije 16 pokušaja nije izabralo gradonačelnika niti je usvojilo buyet za 2009. godinu, pa gradu prijeti kolaps.

Svoje kandidate za gradonačelnika već su isticale SDA i HDZ BiH, ali nijedna stranka nije imala dovoljan broj glasova, a međustranački dogovor je izostao uprkos oštrim pozivima, kako građana Mostara, tako i OHR-a.

U posljednjih godinu, otkako Mostar nema gradonačelnika i buyeta, ugasilo se nekoliko kulturnih institucija.

Osim toga, javne kuhinje nemaju novca za pripremu obroka socijalno najugroženijim građanima, vrtići su u velikim finansijskim problemima, a brojne institucije, kojima je grad osnivač, su pred zatvaranjem.

Istovremeno, Kancelarija visokog predstavnika (OHR), odnosno brojni visoki predstavnici pokretali su razne inicijative, nametali odluke za Mostar, ali nikakvog pomaka nema, niti će ga, izgleda, biti u skorije vrijeme.

Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun još je prije pet godina rekao da je "Mostar crna rupa, bermudski trougao BiH, čiji neriješeni status nanosi ne samo štetu građanima tog grada, već i cijeloj državi, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom planu".

- Ne možemo da dopustimo neuspjehe u Mostaru - rekao je tada Ešdaun.

Neuspjesi ne samo da su dopušteni, nego su iz godine u godinu ponavljani, što je dovelo do onoga što je Mostar danas. A to je podijeljeni grad. Istočni i zapadni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana