Mostarski glas razuma

Željka Dobrić
Mostarski glas razuma

Da u BiH još ima razumnih političara sa jasnim vizijama i prijedlozima i da put BiH prema poštivanju Ustava i zakona nisu zatrli pučistički nastrojeni Lagumdžijini sljedbenici, popularno nazvani platformašima pokazao je sastanak lidera SNSD-a, SDS-a i dva HDZ-a u petak u Mostaru.

Jasnim i preciznim prijedlozima kako se uz poštivanje Ustava i zakona može postići što je u BiH već mjesecima nemoguća misija očitana je lekcija "pučistima" koji su glavom bez obzira potrčali u fotelje.

Zbog toga se sastanak lidera SNSD-a, SDS-a i dva HDZ-a može smatrati najkrupnijim korakom ka formiranju vlasti koje je predugo na stranputici.

Poštivanje Ustava i zakona, koje je polazna osnova potpisane izjave, prvi je korak ka vraćanju vlasti u pravne okvire. Međutim, sudeći prema ponašanju platformaša okupljenih oko SDP-a, koji su odlučili da ostanu dosljedni nasilnom preuzimanju vlasti u FBiH, pa su istrajni i u usvajanju federalnog budžeta, kriza zakonitosti vlasti u FBiH neće uskoro biti riješena. Iako su svjesni da je Centralna izborna komisija BiH svojim zaključkom da su vlast formirali mimo Izbornog zakona BiH urušila legalitet njihove vlasti, koju su i onako oteli, upinju se da usvoje budžet, pa će trošenje para po njihovim odlukama biti klasična krađa.

Poslije mostarskog dogovora četvorke može se očekivati da će njihove dobre namjere naići na odobravanje u SBiH i SBB-u i da će na taj način biti zaokružena koalicija koja ima kapacitet da formira vlast na nivou BiH. U slučaju njihovog drugačijeg odgovora indirektno bi poslali poruku da je za njih prihvatljiva rušilačka politika SDP-a i njegovih satelita koje Lagumdžija koristi za jednokratnu upotrebu.

Svoje pravo lice Lagumdžija je već pokazao radeći iza leđa lideru Narodne stranke "Radom za boljitak" Jerku Ivankoviću Lijanoviću, kada je pokušao da ga isključi iz odlučivanja o raspodjeli para iz budžeta. To je prava mjera obima hrvatskih prava koje im je zagarantovao Lagumdžija u platformi koju su potpisali.

Zato je na SBiH i SBB odluka - Lagumdžija ili razum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana