Mostarska prava

Vedrana Kulaga Simić

BiH je po mnogo čemu čudna i komplikovana zemlja u kojoj se dosta puta znalo desiti da se u napisanim pravilima ne mogu da snađu ni oni koji su ih napisali i potpisali.

 

Ako se svemu tome doda i uticaj međunarodnih predstavnika u BiH, teško da neko sa strane može stvoriti jasan pregled stanja u zemlji prekomplikovanoj za odlučivanje, ali u kojom moraju da budu zastupljeni interesi konstitutivnih naroda. Barem na papiru. 

Da prava tri konstitutivna naroda, ali i ostalih moraju da budu poštovana može se čuti svakodnevno u BiH, ali samo mahom čuti jer stanje na terenu pokazuju drugu ravnopravnost u neravnopravnosti.

Stanje u Mostaru samo je jedan u nizu primjera koji dovoljno govore o odnosima u BiH i kako se teško dolazi do dogovora o ključnim pitanjima za sve narode ove zemlje jer su upravo u tom gradu zastupljeni svi - Bošnjaci, Hrvati i Srbi i to na neobičan, specifičan način.

Problem izbora u gradu na Neretvi traje predugo - koliko i agonija naroda da li će ove godine izaći na izbore, da li će da i oni kao i ostali stanovnici ove zemlje ostvare pravo da biraju sebi legitimne predstavnike, ili će jedini da gledaju kako im komšije u susjednim gradovima i opštinama odlaze u oktobru na birališta dok oni kukaju nad svojom sudbinom.

Do sada su ključni akteri za rješavanje postojeće krize u tom gradu nakon odluke Ustavnog suda BiH bile vodeće stranke u FBiH, odnosno HDZ BiH i SDA, a Srbi nisu pominjali ni u priču da mogu da budu uključeni u cijelu tu mostarsku priču.

Stvari moraju da krenu brže i bolje jer je malo vremena još ostao za postizanje dogovora kako bi lokalni izbori mogli da budu i u Mostaru prve nedjelje u oktobru ove godine.

To zaslužuju i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i ostali, jer žive u tom gradu i zaslužuju da imaju ista prava i da njihova prava budu maksimalno zaštićena.

Da bi do toga došlo bitno je da za pregovaračkim stolom sjede predstavnici sva tri naroda, dakle i Srba, i Hrvata i Bošnjaka, a ne da, kao do sada srpsko mjesto prazno. Kao da Srba nema tu, kao da se ni za šta ne pitaju.

Ravnopravnost ne smije da bude samo mrtvo slovo na papiru i da služi za prazne političke priče, posebno u osjetljivim područjima kakvo je Mostar. Narodi moraju da imaju pravo da biraju i da budu birani na pozicije tako da mogu da na pravi način štite interese onih koji su im ukazali povjerenje. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana