More zbog mora

Danijela Bajić
More zbog mora

Pred odlazak na more svi se ponašamo otprilike isto. Pravimo spisak potrebnih i nepotrebnih stvari i obično punih kofera idemo na odmor. Naravno, sve to se uglavnom radi u posljednjem trenutku. Pošto nam u svakodnevici uglavnom svima manjka slobodnog vremena, obično se pakujemo na brzinu, dva ili tri dana prije putovanja.

Zbog toga je ona klasična viralna fotografija sa plaže gdje se pašteta maže na šnitu hljeba i te kako realna jer se na ljetovanje nosi sve što u torbe može stati. I u džepove sa strane. Pobogu zašto bi se trošili i trostruko plaćali nešto što možemo pazariti u našim marketima?

Tom ideologijom vode se i oni koji na more idu iz Srbije, ali će ovog ljeta naići na blokadu pa bi im se planovi u vezi s pakovanjem mogli pretvoriti u pravu noćnu moru. Umjesto dosadašnje taktike i spiska sa suncobranom, krevecem, knjigama i ručnim frižiderom, od sada pa ubuduće te stvarčice, poprilično glomazne, postaju luksuz koji će se morati dodatno plaćati.

Turističke organizacije očigledno žele da uvedu red i izbjegnu konfliktne situacije gdje se u autobusima putnici svako malo žale na tuđi prtljag, neugodni miris slanine i parizera, ili na izbočine od raznoraznog nepotrebnog escajga ili suđa. Cilj je da odlazak na more ne liči na seobu stanovništva, već na mirni odmor u stilu “ni brige ni pameti” što je na kraju valjda i svima cilj.

Međutim, naš mentalitet je teško ukrotiv. On na svakom koraku vrišti da je i ovaj pokušaj normalizovanja situacije protkan turističkom otimačinom i isisavanjem dodatnih evra iz ionako tankih novčanika. Ne nosite previše jer svega ima na moru, taj i takav moto zaslužan je za činjenicu da je udio od turizma u BDP-u Hrvatske u jednom trenutku bio najveći u Evropskoj uniji.

Međutim, dok turisti sa druge strane Drine imaju noćne more zbog odlaska na more, naši ljudi i dalje trpaju sve što im padne na pamet. Granica od 23 kilograma kod nas ne postoji, baš kao ni penal od dodatnih 30 evra u prosjeku po komadu, za stvari koje prelaze dozvoljenu kilažu.

Kod nas je i dalje sve proizvoljno tako da će uređivanje ovog segmenta turizma i dalje ostati na dugom štapu. Da apsurdima nema kraja dovoljno govori i činjenica da se mnogi naši turisti sa egzotičnih destinacija vraćaju sa dodatnim torbama, pravdajući to turističkom kupoholičarskom groznicom zbog koje se sa odmora često vraćaju umorniji nego što su bili. Međutim, ćeif je ćeif, kazaće svako od njih u svoju odbranu, uz opasku da je i on sastavni dio našeg mentaliteta. Sve dok ga ne limitira neka od zabrana, a tek tad ćemo vidjeti šta je jače, naš mentalitet ili hrvatski BDP. Biće mrtva trka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
Suverenisti i globalisti
Sve po zakonu
Sve po zakonu
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana