More pusta želja

Anita Janković-Rečević

Planove hiljada građana BiH da ovog ljeta uživaju na plažama Jadrana susjedna Hrvatska juče je srušila u tren oka.

Nacionalni štab Hrvatske zbog ponovnog rasta broja osoba pozitivnih  na virus korona donio je odluku da uvede obaveznu samoizolaciju od 14 dana za sve koji dolaze iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i samoproglašenog Kosova. Takvim potezom definitivno je onemogućeno ljetovanje na Hrvatskom primorju za sve građane pomenutih zemalja. Na odmor u Hrvatskoj ne mogu računati ni građani BiH koji imaju državljanstvo te zemlje. Hrvatski pasoš im neće biti od velike koristi jer se odluka o 14-dnevnoj izolaciji odnosi na sve koji dolaze iz zemalja koje su na listi “nepoželjnih”.

Ovakva stroga naredba ne odgovara nikom, a ponajmanje samoj Hrvatskoj, koja živi od turizma. U jeku turističke sezone spustiti rampu za oko 14 miliona građana koji naseljavaju pomenute tri zemlje i samoproglašeno Kosovo u najmanju ruku djeluje kao nepromišljena, samoubilačka odluka, donesena bez mnogo razmišljanja. Hrvatski hotelijeri i turistički radnici zbog nepromišljenih poteza nadležnih u svojoj zemlji pretrpjeće ogromne gubitke jer su građani BiH i Srbije bili česti gosti u njihovim hotelima. Velika šteta biće nanesena i iznajmljivačima privatnog smještaja, naročito na području Makarske rivijere koja je već godinama omiljena destinacija bh. turista, i to ne toliko zbog ugođaja i ljepote plaža, koliko zbog blizine.

Odluka je nerazumna i iz razloga što građani Hrvatske bez problema mogu putovati u zemlje Evropske unije u kojima je mnogo više zaraženih nego u našoj zemlji i po povratku donijeti virus kući.

Ovakvim potezom Hrvatska je turistima iz BiH još jednom poručila da su nepoželjni, što svakako nije prvi put. Već godinama Hrvatska gostima iz BiH suptilno šalje takvu poruku. Našim građanima turistički radnici u Hrvatskoj bezbroj puta su zamjerili da troše premalo novca tokom odmora, a provlačile su se priče i o neprimjerenom ponašanju.

Budući da simpatije prema građanima BiH ovih dana ne gaji ni Crna Gora, koja od prošle sedmice zahtijeva negativan test prilikom ulaska na njenu teritoriju, čini se da će uživanje na jadranskim plažama za najveći dio stanovnika Srpske i FBiH  ovog ljeta biti pusta želja. 

Daleka Turska za sada se čini kao jedina opcija za ljetovanje, gdje trenutno nema nikakvih ograničenja za državljane BiH, ali zbog cijena aranžmana koje prelaze 1.000 KM po osobi pitanje je hoće li ta zemlja biti izbor velikog broja stanovnika naše zemlje. Platežna moć građana BiH nije tolika da svi oni koji su ljetovali u susjednoj Hrvatskoj i Crnoj Gori spakuju kofere i upute se prema Turskoj ili drugim, još daljim destinacijama.

Ovakav “udarac” komšija turisti iz BiH bi trebalo da pamte i vrate u nekim boljim vremenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana