Moraš sporije

Nebojša Tomašević

Ne brže od života, ne ako misliš bilo gdje, moraš sporije. Ovaj refren pjesme poznatog pjevača Vlade Georgijeva je slogan koji bi mnogi vozači morali dobro da zapamte jer su stupci crnih hronika sve više zatrpani vijestima o tragičnim nesrećama i pogibijama.

Brza vožnja, alkohol i nepažnja, posebno u ljetnim mjesecima, uzimaju živote na putevima širom Republike Srpske, što potvrđuje podatak da je od početka godine u saobraćaju poginulo 56 osoba, od čega čak 14 u prvoj polovini avgusta. Prve dane avgusta obilježile su tragedije u kojima je poginulo više članova triju porodica. Za svega sedam dana tri porodice ostale su zavijene u crno na drumu.

Posebna muka na ulicama i putevima širom Srpske, pogotovo u ljetnim mjesecima, jesu motoristi, koji želju za uzbuđenjima nadoknađuju brzom i ludom vožnjom ugrožavajući i sebe i druge. Tome u prilog govori i činjenica da su u roku od svega osam časova u subotu četiri vozača dvotočkaša odjurila u smrt. Nažalost, među njima je i maloljetnik, koji je samo dva dana uoči rođendana tragično okončao svoj mladi život i ostavio uplakane i neutješne roditelje i brojne prijatelje. Podaci iz istrage govore da je njegov život “odnijela nepažnja drugih”, koji ne gledaju kuda i kako voze, pa pretiču gdje im se ćefne. Upravo prema policijskim statistikama vozači dvotočkaša su u ljetnim mjesecima najugroženija kategorija, a oni često, osim zbog brze vožnje, stradaju i zbog nepažnje drugih učesnika u saobraćaju. Iako su saobraćajne nesreće svake godine česta tema okruglih, ali i kafanskih stolova, upozorenja stručnjaka i njihove vapaje izgleda niko ne čuje. Sigurno je da ih ne čuju oni vozači koji svoj ego i veličinu žele dokazivati brzinom ili “ludom vožnjom”. Da je to tako, govori i podatak da je policija samo u posljednjih nekoliko dana oduzela vozila od nesavjesnih vozača koji su bez vozačke i sa “debelim” prekršajnim dosijeima ponovo sjeli za volan i opet prekršili sve moguće regule. Ovi šokantni podaci o “ponavljačima đacima” u saobraćajnim prekršajima upozoravaju da ni kazne nisu spas od smrti na drumovima i da nam je potrebno neko sveobuhvatnije rješenje.  Poražavajuća je činjenica, na koju ukazuju mnogi, da se sve svelo na postavljanje radara i uzimanje para od nesavjesnih vozača. Stravične scene na putevima, od kojih mnogi liče na izrovane turske kaldrme, izgleda da samo na dan-dva zabrinu nadležne, koji misle da za njih sve može da odradi “ramer”.

Da li je to tako i da li su oštre  kazne “solomonsko rješenje”,  biće poznato nakon što bude usvojen novi, drastično oštriji zakon. Treba se nadati da naš narod i dalje boli “udar po džepu” i da će mnogi nesavjesni vozači odlučiti da “olakšaju nogu na gasu” i da pijani idu taksijem kući. Po svemu sudeći, uz oštrije kazne nedostaje nam da djecu od malih nogu učimo o pravilima i etici u saobraćaju, te da im stalno ponavljamo da automobil ili motocikl nije sredstvo za iživljavanje i podizanje ega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana