Monstruozne prevare i smiješne kazne

Dragana Orlović

Lik i (ne)djelo pedesetpetogodišnje Petre Marić iz banjalučkog naselja Dragočaj zgrozili su sve kada su iz medija saznali na šta je ova žena bila spremna da bi došla do novca. U moru tužnih sudbina i ljudskih nedaća ponovo su isplivali pojedinci koji se ne libe ni pred čim i ni pred kim samo da bi zaradili. Njih je nemoguće objasniti, a i shvatiti. Međutim, ono što je još žalosnije jeste činjenica da ih je, izgleda, nemoguće i adekvatno kazniti.

Dokaz za to je upravo Petra Marić. Ova žena mjesecima je varala ljude igrajući na kartu njihove dobrote i empatije. Pokazivala im je sliku izmišljene kćerke i molila za pomoć u njenom liječenju. Tvrdila je da boluje od karcinoma i da kao majka neće preživjeti ukoliko je izgubi.

Ipak, još gnusnije i bizarnije od svega jeste to da je fotografija lažne kćerke, u stvari, bila prava. 

Djevojčica čiju je fotografiju ova prevarantkinja nosila po banjalučkim ulicama i pokazivala svim ljudima, moleći da joj pomognu, zaista postoji. Živi na samo pola sata vožnje od Banjaluke. Ne sluteći da je uvučena u krug prevare, ostala je u šoku čuvši za to. Uplašena i zgrožena, kao i cijela njena porodica očekivala je da će počinilac takvog nedjela biti kažnjen. Da će poslužiti za primjer svima ostalim da se takvo nešto ne ponovi.

Sve je, izgleda, ostalo na očekivanjima. Sistem i zakon očigledno su zakazali. Petra je za svoje nedjelo dobila kaznu od tek 200 maraka. Ne, nije otišla u zatvor zato što je ukrala identitet djevojčice. Nije sankcionisana ni što je varala skupljajući novac za izmišljenu bolest i liječenje. I vjerovatno nikada neće snositi krivicu jer je bacila sumnju na sve one kojima je zaista potrebna novčana pomoć i kojima su jedini spas dobri ljudi.

Postavlja se neminovno pitanje šta čovjek, u stvari, i treba da uradi i kome da se obrati kako bi ovakvi i slični slučajevi bili na pravi način sankcionisani.

Da li smo društvo u kome sistem funkcioniše iako u njemu mnogo toga ne funkcioniše? I šta pojedinac i to isto društvo mogu učiniti da bi zloupotreba djece bila strogo kažnjena? Najstrože, a ne sa 200 maraka. To je smiješna kazna za ovakva nedjela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana