Monitorovanje

Sandra Miletić
Monitorovanje

Struka je posrnula, zaključak je monitoringa medija koji za Savjet Evrope rade "Borka Rudić end kompani" poznati pod imenom Udruženje BH novinara.

Kaže Borka da je monitoring elektronskih i štampanih medija (za koji je, usput rečeno, izdvojeno čak 26.000 evra) "u predizbornoj kampanji u BiH i 15 godina poslije završetka rata pokazao je da još ne postoji politički pluralizam niti mogućnost kvalitetnog i objektivnog izvještavanja". Pojasnila je zaprepašćena Rudićeva da se "pravila poštuju u tehničkom smislu onoliko koliko je to Izbornim zakonom propisano, ali da je u svemu ostalom struka posrnula". Otkriva nam i "šokantnu" činjenicu da se "kompletna izborna kampanja u BiH temelji u 90 odsto slučajeva na bazi korišćenja samo jednog izvora, a to su, prije svega, stranački izvori, odnosno predstavnici političkih partija", te da u "predizbornoj kampanji dominiraju izvještaji sa pres-konferencija političkih stranaka, a da u medijima nedostaje novinarske inovativnosti i ozbiljnih analiza". Još je (mrtva ozbiljna) dodala da konkretne podatke o medijima nije iznijela "jer se plaši da neko od novinara ne bude napadnut"!

Činjenica je da u ovom monitoringu (plaćenom 26.000 evra) ima mnogo nelogičnog. Prvo, bilo kakvi zaključci o radu medija prije kraja kampanje pokazuju da se rezultat monitoringa zna unaprijed. Jer, kako se nešto može zaključiti ako monitoring a ni kampanja nisu završeni? Drugo, koga novinari da koriste u predizbornoj kampanji ako to nisu stranački izvori i predstavnici? Šta bi trebalo da dominira u kampanji, ako to nisu izvještaji sa tribina i pres-konferencija? Kako to da nedostaje novinarske inovativnosti i ozbiljnih analiza? Rudićeva nam nije objasnila šta je to novinarska inovativnost u predizbornoj kampanji. Naravno, na vlastitom novinarskom tekstu (koji pri tome ne mora biti ozbiljna analiza).

Treće, zanimljivo da u novinama koje uređuje Rudićkina drugarica o monitoringu medija, govori niko drugi nego predstavnici stranaka i to SDP-a i Naše stranke. Oni su naravno, kao i Rudićeva, "pozvani" da "neutralno" kažu ko su žrtve monitoringa tj. da nam otkriju koji su to mediji neprofesionalni u kampanji. A otkrili su nešto drugo: Borkin monitoring se vrši po mjeri i smjernicama SDP-a.

Svakog novinara koji drži do imena i profesije mora da uvrijedi izjava sekretara esnafskog Udruženja koji izrekne rečenicu "struka je posrnula" i to za 26.000 evra?! Posebno ako se zna da Borka Rudić nije ostavila primjetan trag u novinarstvu, ali jeste na Fern radiju, odakle je najurena zbog pronevjera, kao i Udruženju novinara BiH koje je izvaralo kolege novinare za novac koji su uplaćivali za socijalno i zdravstveno osiguranje.

Zato je neophodan konsenzus svih koji se smatraju novinarima i kojima je to osnovna profesija, o pokretanju inicijative za provjeru imovine novinara i zaposlenih u udruženjima. Samo tako će se spasiti čast profesije, a novinari zasititi od zloupotreba prodavaca magle za velike pare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana