Molim, račun!

Dragana Orlović

Bilo da se kupuju žvake na kiosku, ispija kafa u nekom od restorana ili kafića, ili rano ujutro odlazi po hljeb, svako od nas je bar jednom bio svjedok da za to nije dobio fiskalni račun.

Koliko smo i sami nemarni pa ne zatražimo od lica sa druge strane taj isti račun, možda je druga priča, ali ono što je sasvim sigurno jeste da smo na ovaj ili onaj način bili svjedoci sive ekonomije i njenog procvata.

A da neizdavanje računa uzima sve više maha, potvrđuju i u samoj Poreskoj upravi Republike Srpske, gdje su utvrdili da poreski obveznici najčešće tokom praznika i vikenda krše Zakon o fiskalnim kasama RS, odnosno ne izdaju fiskalne račune.

Interesantno je i to da će se, ako se uzme u obzir broj kontrola i slučajeva gdje ovi famozni računi nisu izdavani, doći do alarmantnog podatka - da skoro svaki treći obveznik ne radi po zakonu.

Postoje li kazne, zapitaćete se? Naravno da postoje. I postoje i trebalo bi da važe, ali očigledno je da su mnogi odlučili da ne rade baš po slovu zakona, jer će na taj način profitirati, a za fiskalne račune, ma ko još mari.

Šta onda preduzeti i kako reagovati da bi se uredila ova oblast, koja predstavlja veliki problem?

Kad kažem problem - onda je tu svakako akcenat na pogodno tlo za sivu ekonomiju, na koju napokon treba da bude stavljena tačka.

Jer ono što je jasno kao dan, jeste da kazne za neizdavanje fiskalnog računa za neke obveznike nisu adekvatna mjera i da se hitno moraju značajno pooštriti. Da mnogima trebaju oštrije sankcije kako bi počeli da posluju uredno.

Pooštriti, izmijeniti, kako god, samo ne ostaviti na sadašnjem nivou. U suprotnom, fiskalna nedisciplina će nastaviti da uzima maha, a to će svakako imati udjela u stvaranju štete svima.

Mislite da neće? Vjerovatno, bar pojedinci, ali vjerujte i vaša je obaveza i odgovornost. I možete da utičete. Ako ništa, onda bar kada ne dobijete taj mali papirić, da ispružite ruku i kažete "Molim, račun!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana