Moglo je bolje

Milijana Latinović

Virus korona iz dana u dan zadaje nove udarce, zdravstvu, privredi, ekonomiji. Okreće točak našeg života kako mu se prohtije i tako već duže od godinu dana. Taman kada pomislimo da ćemo dosegnuti pobjedu, izvući se iz kandži sićušnog neprijatelja, on nas zapljusne novim talasom. Trećim po redu.

Sudeći prema slikama iz bolnica koje dosežu limite i svakodnevno proširuju kapacitete kako bi imali krevet i respirator za svakog oboljelog, pobjeda je miljama daleko. A za takvo stanje, osim nepredvidivom virusu, možemo da zahvalimo i neodgovornim pojedincima koji i nakon svega ne vjeruju da virus postoji, kojima je maska teška kao da je od olova, a distanca nemoguća misija.

Zbog onih koji ne žele da se pridržavaju epidemioloških mjera, bolnice se pune iz dana u dan bolnice, a građani strepe, što od zaraze, što od nekih novih “zaključavanja” o kojima se sve glasnije šapuće.

Da situacija nije dobra i da za godinu dana borbe mnogi nisu naučili gotovo ništa, i više je nego očigledno, jer broj zaraženih i preminulih svakodnevno raste. Kada je sve ovo počelo, uzdali smo se u vakcinu i tješili se da će sve ovo proći, da treba izdržati još malo dok ne stigne vakcina, a sada kada imamo mogućnost vakcinacije, ponovo su najglasniji oni koji ne žele da se vakcinišu. I ne moraju, imunizacija je svakako na dobrovoljnoj osnovi. Ali, ako ne žele da prime vakcinu i ne vjeruju ni u šta drugo osim u teorije zavjere, neka bar na trenutak zastanu, preskoče bar jedan izlazak u kafanu i pomognu da se korona zaustavi.

Svima je jasno da ovo neće proći preko noći i da su pred nama mjeseci borbe. I bićemo srećni ako ovu borbu okončamo do kraja godine. Slike iz bolnica nimalo ne ulivaju nadu, a posebno ne rečenice zdravstvenih radnika, koji su na izmaku snage, da možda za koji dan neće biti slobodnog kreveta za oboljele.

Takav scenario iz Italije i drugih evropskih zemalja lani smo izbjegli, a da li ćemo i ove godine, pitanje je.

A mogli smo i drugačije. Mogli smo mnogo bolje, samo da smo pokazali mrvu više odgovornosti, brige i saosjećanja. Mogli smo, ali nismo.

U utakmici kojoj se kraj ne nazire, protivnik vodi rezultatom koji je za sada nedostižan. Na nama je da odlučimo da li ćemo situaciju preokrenuti u svoju korist, ili sudija već sada može da svira pobjedu u korist korone.

Vrijeme je da se osvijestimo, da pokažemo odgovornost i ozbiljnost, zbog sebe i onih koje volimo. Samo tako sačuvaćemo živote, ali i radna mjesta i privredu, koja ne bi izdržala još jedno “zaključavanje”. To jeste i mora biti prioritet svih prioriteta.++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana