Moderno ropstvo

Vedrana Kulaga Simić

Sve masovniji odlasci radnika u inostranstvo, u potrazi za boljom platom i drugim uslovima rada, počeli su da ostavljaju vidljive tragove u Srpskoj.

Koliko god svakodnevno slušali da stanje još nije alarmantno, situacija je i te kako zabrinjavajuća jer ne odlaze kao nekada glave kuće da zarade i da to što zarade donesu, već odlaze čitave porodice koje daleko od ognjišta traže put ka sigurnijoj budućnosti.

Gotovo svakog radnog dana na firmama, prodavnicama i drugim objektima osvanu oglasi da se traži jedan ili više radnika. Isti oglasi “kruže” i na društvenim mrežama i zvaničnim sajtovima poslodavaca, a nerijetko prije “požuti” nego što bude skinut.

Radnika je sve manje i to je činjenica. Dio aktivne radne snage smatra da ne treba da radi za minimalac i radije sjedi kod kuće čekajući bolju ponudu koju smatra dostojnom sebe i znanja koje je stekao u životu. Drugi dio su oni koji su, kada su stavili sve na papir i podvukli crtu, odlučili da je vrijeme da spakuju kofere i zaključaju do tada topli dom.

I ne treba im zamjeriti za korak koji su napravili, ali nadležni u Srpskoj im ne smiji ni samo mahnuti i poželjeti sreću, već zasukati rukave kako bi se zaustavio talas odlazaka aktivne radne snage.

Odlazak radnika iz RS je, prema zvaničnim podacima i riječima upućenih, opametio i dio poslodavaca pa su neki i podigli plate, a pojedini počeli da prijavljuju one kojim im prave posao, što je trebalo da bude od početka, ali nije.

Zbog toga je, između ostalog, stvoren nepoželjan radni ambijent u kojem je radnik, u nedopustivo mnogo slučajeva, postao moderni rob bez prava i čiji je posao da radi, ćuti i trpi i da nakon 30 i koji dan dobije crkavicu sa kojom treba da prehrani porodicu, plati obaveze i onda sve iznova. 

Dobrih poslodavaca zasigurno ima, ali su se utopili u moru bahatih koji su veoma često znali, i još znaju, ponižavati radnike, pokazivati im gdje su im vrata i iz dana u dan govoriti kako gomilu takvih mogu da dovedu.

To vrijeme, aman, i na sreću prolazi. Ostaje nadanje da samo nije prekasno. I posljednji podaci nadležnih inspektora pokazuju da je prošle godine u RS otkriveno manje slučajeva rada na crno.

Upućeni ne kriju da je do toga došlo i jer je dio neprijavljenih radnika otišao u EU i dalje, ali i jer je dio poslodavaca došao u situaciju, u kojoj je doduše odavno trebalo i da bude, da ispunjava obaveze prema onima koji su iskazali želju da rade kod njih.

Neke stvari se ne mogu promijeniti preko noći, ali je na nekim trebalo da se odavno radi kako bi se promijenili uslovi na tržištu rada u Republici Srpskoj jer svaki radnik ima i pravo da ode ili ostane. A ključnu ulogu u tome igra ponuda koja je na stolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana