Moderno ropstvo

Vedrana Kulaga Simić

Istorija čovječanstva prožeta je mračnim poglavljima, a na samom vrhu te liste je ropstvo koje, po svemu sudeći, još nije iskorijenjeno i koje je, nažalost, samo promijenilo oblik.

U moru problema koji svakodnevno pritišću BiH sve češće na površinu izlaze određeni za koje mnogi nikada ne bi ni pomislili da su proizvod društva i sredine u kojoj živimo te da se to nešto može desiti negdje tamo daleko, a nikako pod ovim dijelom neba.

Trgovina ljudima na teritoriji BiH jača iz godine u godinu. To potvrđuju zvanični podaci o broju identifikovanih žena i muškaraca koji su se dospjeli u okove ropstva i određenim krugovima i pojedincima donijeli dobru zaradu. Nadležni u BiH su evidentirali da su žrtve trgovine ljudima navođene na prostituciju, radno iskorištavane, uvlačene u ugovorene brakove i tjerane da prosjače po ulicama.

Posebno zabrinjava činjenica se među 81 identifikovanom žrtvom trgovine ljudima u prošloj godini nalazi 47 djece, a još više to što su to samo identifikovani slučajevima. A ko zna koliko ih je još završilo u tom paklu, a da još nisu postali dio zvaničnih statistika te da li će uopšte i biti.

Dobar dio javnosti u BiH, kao jednog od ključnih krivaca za “procvat” modernog ropstva unutar njenih granica, vodi male i blage kazne prema onima koji budu uhvaćeni u tim prljavim poslovima i izvedeni pred lice pravde.

Novčanim kaznama od nekoliko hiljada maraka ili godinu te dvije zatvora počiniocima tih krivičnih djela otvaraju se ista vrata i poslije sudskog procesa, zbog čega je potrebno pooštriti kazne za one koji se usuđuju da na krajnje nehuman i odvratan način tuđe živote uzimaju pod svoje.

Struktura i broj žrtava iz proteklih godina stvaraju bojazan od toga da bi naredna statistika mogla da bude još gora i da pokazuje dramatične podatke.

Jedan od razloga je migrantski talas koji je ove godine uzeo maha u BiH. Na hiljade osobe, među kojima ima mnogo onih iz ranjivih kategorija, ušlo je u BiH ili još čeka pred njenim vratima. Hiljade onih koji su spremni dati posljednji dinar da bi stigli do sigurnog tla, a to već sa strane vrebaju neki čiju “pruženu ruku” treba uzeti sa velikim oprezom.

Niko ne zna šta nosi sutra i bezbjednosne službe moraju da širom drže otvorene oči jer nijedan život ne zaslužuje da bude okovan u moderne lance. Pogotovo ne ručice onih koji još nisu upisani u knjige punoljetnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana