Mobilni telefoni i vozači

Dragana Keleč
Mobilni telefoni i vozači

Ako vam se čini da su mobilni telefoni nadohvat ruke i svuda oko vas, imate pravo! Ako vam se čini da su vozači koji se koriste mobilnim telefonima isto tako svuda oko vas, opet imate pravo! Na svakom ćošku i na svakom koraku, moći ćete da ih vidite. Bilo da čekaju zeleno svjetlo na semaforu ili su u gužvi na ulici, pa čak i dok pretiču drugi automobil, vozači masovno koriste mobilne telefone u vožnji. Jednostavno, to je postala uobičajena praksa.

Zanimljivo je kako se ljudi nerijetko brinu o opasnosti od radijacije iz mobilnog telefona. Neki čak znaju svoj mobilni da stavljaju što dalje od sebe kada krenu na spavanje, da se slučajno "ne ozrače". Ima i onih koji su, pročitavši iz mnogobrojnih magazina o njegovoj štetnosti, odlučili da što manje koriste ovo "čudo tehnike", te skraćuju svoje razgovore, i niz drugih mjera predostrožnosti, a sve zbog, kako znaju da kažu, "zdravijeg" života.

Ima li onda i onih vozača koji se sjete da, kada sjednu u svoja kola, ostave telefon po strani i da se usredsrijede na vožnju?

Da, ali oni su veoma, veoma rijetki!

Jednostavno, većina nas je sklona da previdi taj rizik, kojem ne izlaže samo sebe već i sve druge učesnike u saobraćaju.

Zbog čega je to tako?

Da li smo zaista tako nemarni vozači ili je kazna od 40 maraka za vozače koji budu uhvaćeni da telefoniraju u vožnji isuviše mala? Bezbroj je razloga zbog kojih bi ove prekršaje trebalo strože kažnjavati.

Vozači u Republici Srpskoj su na neki način privilegovani kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona. Za ovaj prekršaj dobijaju najniže kazne, ne samo u regionu, već i u odnosu na većinu zemalja u Evropi. Ovdje ne treba da se gleda standard života, koji je, dabome, viši u Evropskoj uniji nego kod nas, pa u skladu s tim određivati i visine kazni.

Ne! Ovdje treba da se gledaju i uvažavaju samo životi!

Jer, u jednom će se ipak svi složiti - uzrok mnogih saobraćajnih nezgoda i nesreća, kako kod nas tako i u svijetu, bili su i, nažalost, biće upravo mobilni telefoni korišćeni za volanom. Malo pažnje nikom ne bi bilo na odmet, zar ne!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana