Mlijeko za evropske trpeze

Marina Čigoja

Vlasti BiH konačno su, čini se, počele da rade svoj posao i u interesu svojih proizvođača.

Akcioni plan za ispunjavanje uslova za izvoz mlijeka konačno je urađen kako treba i konačno je dobio zeleno svjetlo od Kancelarije za hranu i veterinarstvo iz Dablina. Time je ispunjen pretposljednji uslov za omogućavanje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU. Ipak, ostala su još tri, ništa manje bitna, a to je usvajanje izmjena i dopuna zakona o veterinarstvu, te zakona o poljoprivredi i zakona o hrani na državnom nivou. Naravno da usvajanje ovih zakona ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem, ali u državi kakva je BiH ne bi bilo iznenađenje da i to postane problem.

Ukoliko, ipak, ti zakoni ne postanu predmet nadmudrivanja ovdašnjih političara, proizvođači iz BiH do kraja godine trebalo bi da imaju otvoren put ka evropskom tržištu. O tome koliki će značaj obezbjeđivanje novih i vraćanje starog, hrvatskog tržišta, imati za domaće mljekare suvišno je i govoriti. Ogromne su gubitke naši proizvođači imali u  protekle skoro dvije godine, koliko im je onemogućen izvoz na jedno od najznačajnijih tržišta kakvo je bilo hrvatsko do ulaska te zemlje u EU. Mnoge farme su zatvorene, a one koje nisu, suočile su se s velikim gubicima. Upravo zbog tog tržišta domaći proizvođači s nestrpljenjem čekaju definitivnu odluku o omogućavanju izvoza. Ali, pored evropskog, otvaraju se vrata i za veoma primamljivo rusko i tursko tržiše, koja su, takođe, trenutno nedostupna jer je proizvođačima iz BiH onemogućen prevoz preko evropskog tla.

S druge strane, ukoliko se rampa za izvoz uskoro ne podigne, pitanje je koliko će još proizvođača biti u stanju da i dalje proizvodi. Zalihe mlijeka se gomilaju i proizvođači su s pravom ogorčeni. Jer, dok su njima skoro sva vrata za izvoz zatvorena, granice BiH širom su otvorene za uvoz svega i svačega. Na sve te probleme već godinama ukazuju domaći proizvođači, ali još uvijek nije urađeno ništa konkretno kako bi se zaštitili. Odobravanje Akcionog plana od ove evropske institucije samo je jedan korak. Ostalo ih je još mnogo kako bi mogli reći da se domaćoj proizvodnji zaista posvećuje pažnja i da vlasti rade u interesu proizvođača. Ovaj akcioni plan je dokaz da vlasti mogu da rade u tom pravcu kada žele. Vjerujem da zakoni neće biti novi kamen spoticanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana