Mlijeko ključa

Marina Čigoja

Ni skoro dvije godine nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju vlasti BiH nisu uspjele da obezbijede potrebne uslove kako bi domaće mlijeko moglo da se izvozi na, za nas najznačajnije, hrvatsko tržište, ali i u druge zemlje Unije.

Upozorenja proizvođača mnogo prije ulaska Hrvatske u EU da će u BiH doći do ogromnih problema ukoliko to tržište bude izgubljeno nadležni očito nisu ozbiljno shvatili. Evropska inspekcija koja je početkom prošle godine posjetila BiH kako bi provjerila da li su ispunjeni uslovi za izvoz na zahtjevno evropsko tržište nije dala zeleno svjetlo za to, a od tada se, čini se, ništa nije promijenilo. Po svemu sudeći biće potrebno još mnogo vremena da BiH ispuni uslove koje od nje traži EU.

Dok to čekaju mljekari su na rubu propasti. Pojedine farme u Srpskoj već su zatvorene jer farmeri nemaju kome da prodaju mlijeko, a strahuju i da će se broj onih koji ne mogu da opstanu i dalje povećavati. 

Svakodnevna politička prepucavanja i borba za fotelje očito su političarima u BiH na prvom mjestu. Proizvodnji, za koju i te kako imamo potencijala, prijeti propast, a nadležni to nijemo posmatraju. I dok naši proizvođači ne mogu da prodaju ono što proizvedu, na naše tržište bez problema ulazi mlijeko iz inostranstva, subvencionisano od strane države koje uništava domaću proizvodnju.

Na sve probleme sa kojima se suočavaju, svi poljoprivredni proizvođači u BiH, pokušali su da ukažu prije nekoliko mjeseci kada su blokirali granične prelaze, ali ni to nije pomoglo. Vlast je ostala nijema, a sve što su proizvođači dobili je obećanje da će neko sa njima razgovarati.

Zbog nedostatka tržišta problema imaju i prerađivači koji ne mogu da otkupe sve količine koje se proizvedu. Prema njihovim procjenama trenutno u mljekarama u BiH ima viška oko 10 miliona litara. Odgovor na pitanje šta sa tim mlijekom niko nema.

Jasno je da u ovom lancu gube svi i proizvođači i prerađivači, ali i država kojoj bi svakako cilj trebalo da bude da razvija svoju proizvodnju, a ne da je ugrožava. Političari su na potezu. Krajnje je vrijeme da sa riječi pređu na djela, jer od svega što su do sada obećavali niko nije vidio nikakvu korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana