Mladić

Sandra Miletić
Mladić

Ratko Mladić uhapšen je u četvrtak u akciji koju su izvele koordinisano Bezbjednosno-informativna agencija i Služba za otkrivanje ratnih zločina. Mladić je poslije dugogodišnjeg uspješnog skrivanja uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina, gdje se krio u kući svog strica.

Ova vijest brzinom munje obišla je cijeli svijet i izazvala pravu lavinu različitih reakcija iz Srpske, BiH i iz cijelog svijeta. O značaju ovog hapšenja dovoljno govori činjenica da je izjavu povodom toga dao i američki predsjednik Barak Obama. Sve u svemu, jednima je drago, drugi negoduju, treći su neutralni... Za jedne je Mladić najveći heroj, za druge opet najveći zločinac. Mladiću će u svakom slučaju biti suđeno, a šta će sve na tom suđenju da izađe na vidjelo, ostaje da se vidi.

U cijeloj ovoj priči oko hapšenja i zločina u protekom ratu bitno je, međutim, istaći nekoliko stvari. Srbija je hapšenjem najtraženijeg haškog bjegunca ispunila svoje obaveze iz međunarodnog prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Te obaveze podrazumijevaju hapšenje svih osumnjičenih za ratne zločine. Saradnja Srbije sa Tribunalom u Hagu intenzivirana je poslije 5. oktobra 2000, od kada je Srbija u Hag poslala 44 osobe i odgovorila na oko 3.000 zahtjeva Tužilaštva, odbrane okrivljenih i sudskih vijeća za dostavljanje dokumentacije. U Hagu su završili Radovan Karadžić, Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj... Srbija je pokazala da je spremna da se obračuna sa prošlošću i da ide dalje, ali i da iznad svega poštuje zakon.

I tu dolazimo do ključne stvari: šta će biti dalje? Naime, nije Srbija jedina obavezna da hapsi i procesuira osumnjičene za zločine u proteklom ratu. Postavlja se pitanje hoće li i nadležni u BiH, preciznije u FBiH, da uhapse i procesuiraju osumnjičene za zločine nad Srbima kada se toliko zalažu da svi odgovorni budu procesuirani.

Ili će, kao i do sada, Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i ostale osumnjičene uz kukanje i jadikovke da brane svim sredstvima kada se neko usudi da ih optuži? Da li su u FBiH spremni da konačno riješe, na primjer, predmete "Dobrovoljačka", "Tuzlanska", "Bradina" i ostale? Ili će, kao i do sada, isključivo da likuju kada Srbija uhapsi nekog od Srba osumnjičenih za ratni zločin, ne hajući za to da bi bio red da konačno počiste svoje dvorište, baš kao što je to uradila Srbija?

Mnogi domaći i strani zvaničnici već godinama kao ključnu stvar za pomirenje u regionu ističu procesuiranje ratnih zločinaca.

- Hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića zadovoljena je pravda, Srbija je ispunila svoju moralnu obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama. Žrtve i njihove porodice dugo su čekale na ovaj trenutak - rekli su u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

Trebalo bi sada valjda svoju moralnu obavezu da ispune i ostali. I da na taj način pokažu da su zaista za kažnjavanje svih zločinaca bez obzira na to kojem narodu pripadaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana