Mladi u beznađu

Marijana Miljić Bjelovuk

BiH drži čvrsto prvo mjesto po stopi nezaposlenosti mladih u čitavom svijetu i sa toga trona uskoro je neće sigurno niko skinuti.

Za to će se pobrinuti nadležni koje neće ništa uraditi da bi pobošljali stanje u ekonomiji i omogući otvaranje novih radnih mjesta za kadar nakon školovanja.  To od njih mladi ne mogu očekivati.

Prepušteni su sami sebi, svome znanju i na kraju odlasku u inostranstvo, gdje će biti cijenjeni i daleko poštovaniji nego u zemlji u kojoj su rođeni i odrasli. Odavno su već razočarani u BiH u kojoj su posljednja rupa na svirali.

Na dnevnom redu domaćih vlasti ih nema već godinama. Možda i ne mogu da budu u tom redu zbog silnih izmjena kojekakvih zakona, silnih inicijativa i deklaracija čije dugometražne nazive ne mogu ni sami zapamtiti i koje nikada nisu ništa dobro donijele. Tako će biti i dalje, jer će na sjednicama vlada, parlamenata i dalje obilovati ti akti, a mladih nigdje, ni u priči.

Nekada svjetlo dana ugleda i po koja strategija o njima, šturo skrojena, koja padne u zaborav već prvog dana nakon usvajanja i završi u nekoj od fioka nadležnih institucija i tamo skuplja prašinu.

Niko ništa neće da konkretno uradi da njihov položaj bude bolji, da se zaposle i da od svoga rada zarađuju za život dostojan mladog čovjeka, koji će stvarati za dobro ekonomije, društva i čitave zemlje.

Do posla ne mogu doći i zbog uhljebljavanja podobnih stranačkih kadrova, a koji u najvećem broju slučajeva iza sebe ostavljaju nesagledive posljedice, jer nemaju stručnu spremu za posao na koji su postavljeni. Znanje se odavno ne cijeni u BiH, ali zato njene mlade i obrazovane ljude poštuju zemlje širom svijeta, jer doprinose njihovom razvoju.

Nebriga o mladima veliki je problem i za preduzeća, koja ostaju bez odgovarajućih kadrova. Pojedina preduzeća već kubure sa nedostatkom radnika odgovarajućih profila a, kako zbog loše i nikakve obrazovne politike, tako i odlaska ljudi u inostranstvo.

Zemlja je u ćorsokaku, odavno. Zbog svega i dalje možemo očekivati odlazak mladih u inostranstvo, gdje će biti cijenjeni i poštovani i dalji sunovrat domaće ekonomije. Boljem da se nadamo, definitivno, ne možemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana