Mladi kriminalci

Anita Janković-Rečević

Maloljetnička delikvencija, koja poprima sve veće razmjere na ovim prostorima, veoma je opasan društveni problem, s kojim se, čini se, niko ne hvata u koštac.

Prema podacima MUP-a RS samo prošle godine u Srpskoj je 308 maloljetnika došlo u sukob sa zakonom, što je za oko šest odsto više nego godinu ranije. Golobradi mladići bez lične karte, umjesto da igraju fudbal sa vršnjacima ispred zgrade, sve češće završavaju u policiji zbog tuča, pljački prodavnica i dilovanja droge, a posebno je zabrinjavajuće što je za kriminalnim radnjama lani u Srpskoj poseglo i 14 krhkih djevojčica, od kojih se očekuje da prate modu, maštaju o karijeri, ljubavi, porodici i djeci, a ne da uzore traže u kriminalcima i opasnim momcima.

Alarm da je trebalo da se nadležni ovim problem odavno pozabave pali i sve niže starosno doba onih koji krše zakon. Među onima koji su lani dobili dosije u policiji je desetak prestupnika mlađih od 14 godina.

Poremećen sistem vrijednosti u odnosu na ranija vremena doveo je do porasta mladih koji su u sukobu sa zakonom. Ranije je bilo sramota ako se sazna da se u nekoj porodici dijete drogira i pravi probleme, a danas se na takve pojave gleda kao na nešto što je moderno i in.

Takođe, vjetar u leđa omladini je pravosudni sistem, koji punoljetne kriminalce za teška krivična djela osuđuju na kratke staze ili ih uopšte ne osuđuje. Loši momci veoma brzo se vraćaju ulici. To je loša poruka ovdašnjoj omladini, koja je i te kako sklona imitiranju i kojoj su kriminalci često idoli na koje se ugledaju.

Isto tako, siromaštvo je jedan od glavnih okidača za delinkventno ponašanje maloljetnika. Brojne porodice nisu u mogućnosti da priušte svojoj djeci ni užinu, a kamoli da im obezbijede skupe patike, dresove, telefone, odmore, izlete i ljetovanja, zbog čega djeca u carstvu loših navika potežu za kriminalom.

Stoga se problemom maloljetničke delinkvencije moraju svi mnogo ozbiljnije pozabaviti, od roditelja, učitelja, do onih koji kroje zakone. Uzalud nam kule i gradovi ako nam buduće naraštaje “školuje” ulica. Kazne za delinkvente, pa makar bili i maloljetnici, treba pooštriti, da nam kriminalci ne bi krojili sudbinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana