Mladi i nasilje

Milijana Latinović

Nasilno ponašanje omladine u Srpskoj u posljednje vrijeme, nažalost, gotovo da postaje svakodnevica. Od naizgled bezazlenih prepirki, do udaraca pesnicama i potezanja oružja tanka je linija. Učesnici svađa koje završavaju povredama, pa i smrću, sve češće su oni koji su tek proslavili punoljetstvo i zakoračili na pozornicu života.

U prilog tome govori i najnoviji slučaj iz Dervente gdje su dvojica mladića namjerno, ukradenim automobilom udarila policajca, nanijevši mu povrede ruke, noge, ramena i glave i zbog čega im prijeti optužnica za pokušaj teškog ubistva.

Šta je u glavama mladića pred kojima je cijeli život, kada odluče da postanu kriminalci i posegnu za nečijim životom, to znaju samo oni.

Odgovornost za ovakvo ponašanje nose svi koji prećute "bezazlene" prepirke i zažmire na poneki šamar, jer naizgled bezopasne svađe u sekundi završavaju smrću.

Događaji poput ovog koji je unio nemir među stanovnike Dervente, ali i širom Srpske, alarm su da je u društvu nešto krenulo nizbrdo i da stvari polako izmiču kontroli.

Umjesto da su nam pune učionice, mi na škole stavljamo katance. Umjesto da proširujemo fabrike, očigledno je da ćemo prije morati proširiti zatvore, jer iz dana u dan svojim postupcima omladina puni stupce crne hronike.

Svakako da nisu svi mladići i djevojke poput ovih koji su umjesto obrazovanja i društveno korisnih zanimanja radije izabrali kriminal. Ne treba kroz ovakve negativne primjere ocrniti cijelu generaciju, jer mnogo je mladih, školovanih i uspješnih koji su ponos svojih porodica, gradova i cijele Republike.

Međutim, ovaj slučaj je alarm koji pokazuje da se vaspitanjem onih kojima sutra ostavljamo budućnost treba svi mnogo ozbiljnije da pozabavimo - od porodice, preko obrazovnih do socijalnih ustanova.

Roditelji od najranijeg uzrasta djecu treba da uče da za nasilje ne postoji opravdan razlog čak i u situacijama ako neko "zasluži" grubu riječ ili mnogo više. Udariti nekog samo je odraz naše (ne)kulture, a svjesno ugrožavanje nečijeg života alarm upozorenja cijelom društvu.

Na institucijama u Srpskoj je da konstantno pokreću priču o ovakvim i sličnim problemima i da pronalaze adekvatne kazne za počinioce koje će biti i opomena drugima da ne krenu stranputicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana