Mjesec BHRT mozaika

Darko Grabovac
Mjesec BHRT mozaika

Javni servis BHRT je dostojno obilježio najsvetiji mjesec kod muslimana mjesec ramazana i veliki praznik Bajram. Revnosno su svakodnevno izvještavali u emisiji “Ramazanski mozaik” o svemu što je pratilo post i svetkovine jednog naroda, onog bošnjačkog.

Drugi konstitutivni narodi u državnoj zajednici, koji su takođe imali mjesec posta sa najvećim hrišćanskim praznikom Uskrsom i Vaskrsom, za uredništvo i novinare ove medijske kuće kao da nisu postojali. Osim po jedne liturgije na sam dan praznika i kurtoazne čestitke drugih vjerskih sadržaja za Hrvate katolike i Srbe pravoslavce nije bilo.

Upravo je BHRT ogledalo državne zajednice i onoga što bi građanski okvir koji zagovaraju sarajevski političari trebalo bude sutra. Program kreiran za one koji su najbrojniji, a za sve ostale ne bi bilo mjesta. I zato građanski koncept ne može i neće proći.

I nije samo ekran bio garniran bajramskom sofrom, protiv koje da se razumijemo niko nema ništa protiv, već je i BHT radio imao program prilagođen ramazanu. A to znači da su se sa zajedničkih radio-talasa javnog servisa svakodnevno mogle čuti ilahije i kaside, koje ni Hrvati ni Srbi, a vjerovatno ni Dervo Sejdić i Jakub Finci, baš mnogo ne razumiju.

Ne daj Bože da su muzički urednici pustili “Vilu Grabovčevu”, u koju se kunu katolici ili recimo “Rado lepa Rado”, koju Srbi rado zapjevaju, vjerovatno bi pukao grom iz vedra neba.

I onda se u rukovodstvu BHRT-a pitaju zašto je slaba naplata RTV takse u pojedinim dijelovima državne zajednice, zašto slabo stoje i zašto im gledanost nije baš najbolja. Pa kako će i biti kada BHRT slavi nepostojeće praznike 1. mart i 25. novembar po želji samo jednog naroda i lokalnog čaršijskog političkog establišmenta. Onda se čudom ne mogu načuditi da u Mostaru niko ne uzima za ozbiljno pomenute dane “nezavisnosti” i “državnosti”, a tek u Republici Srpskoj, u kojoj su to redovni radni dani, koji bude bolna sjećanja na srpske žrtve. Ali se zato ne propušta prilika da se po rukovodstvu srpskog naroda i Banjaluci pljuje svakog dana. U sličnoj poziciju je i HDZ, Dragan Čović i Hrvati. Žalosno, ali novinarske objektivnosti i realnosti ni gram. O etici da se i ne govori.

Nije mi poznat nacionalni sastav urednika i novinara niti to bilo koga treba da interesuje, ali bi program, ako je javni servis na nivou državne zajednice, morao da bude ujednačeniji. S druge strane nije jasno ni šta i da li uopšte rade srpski i hrvatski kadrovi u upravnom i programskom odboru ako ovaj drugi uopšte i postoji.

Ostaje nejasno da li će poslije 40 dana ramazana i Bajrama biti nastavljeno sa mozaicima o tom kako je Bajram proslavljen od Hatkinih njiva, Omerovog guvna, Velagića pa do ostalih mjesnih zajednica širom bh. dunjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana