Mjere za spas nataliteta

Dragana Orlović

Demografija i populaciona politika napokon su i kod nas određene kao primarni nacionalni i politički ciljevi, pa se uveliko krenulo sa preduzimanjem raznih aktivnosti na planiranju seta mjera populacione politike, kako bi se poboljšala demografska slika.

Vlada Republike Srpske tako je usvojila niz novih zakonskih rješenja, kojima će od naredne godine rasteretiti poslovanje poslodavaca, stvoriti bolje uslove za rad i poslovni ambijent, ali i pomoći nezaposlenim majkama, te licima sa tjelesnim i mentalnim poteškoćama koja nisu u stanju da rade. Izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti predviđeno je uvođenje novog prava odnosno, naknade roditelju - njegovatelju u iznosu od 25 odsto od minimalne plate u Srpskoj, a uvodi se i materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje, bez obzira koliko je dugo nezaposlena.

Među novim predloženim zakonskim rješenjima, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred Narodnom skupštinom RS je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, prema kojem će Vlada Srpske od 2020. godine na sebe u potpunosti odnosno 100 odsto preuzeti refundaciju bruto plata poslodavcima za vrijeme porodiljskog odsustva, jer se prema postojećem zakonu, poslodavcima refundira 80 odsto bruto plate radnika na porodiljskom.

Godinama se insistiralo da upravo taj set zakonskih rješenja bude usvojen, jer će, kako tvrde stručnjaci, poboljšati poslovanje i omogućiti nova zapošljavanja. I eto, usvojen je. Prvi koraci su učinjeni, što je za pohvalu, ali ne treba zanemariti činjenicu da je još mnogo toga potrebno uraditi i urediti, ukoliko želimo pozitivne efekte i dugoročnije rješenje za lošu demografsku sliku koja je prisutna već decenijama unazad.

Dječiji i materinski dodaci i dalje su minimalni, subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove još minimalnije, a odlazak mladih iz zemlje sve masovniji.

Udruženja sa četvoro i više djece su posebna priča, jer oni vode i posebne bitke. Bračni parovi koji su se odlučili da imaju više djece susreću se sa raznim poteškoćama i podugačak je spisak prioritetnih stvari koje je  potrebno riješiti samo kada je ta kategorija u pitanju.  Za početak, možda da im se obezbijede besplatni udžbenici, bez obzira na uspjeh u školovanju i da tako krenemo od manjih, ali i te kako važnih stvari, jer su veća primanja, bolji privredni i ekonomski ambijent svakako osnov za poboljšanje demografske slike i ključ ostanka na ovim prostorima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana