Mjere i kontramjere

Vedrana Kulaga Simić

Nova pravila prilikom koja je Hrvatska uspostavila za uvoz voća i povrća koje ide na teritoriju te države iz zemalja koje nisu dio EU, izazvala su burna reagovanja vlasti u pogođenim zemljama jer, prije svega, nisu u duhu važećih pravila u oblasti trgovine, a stavila su u krajnje nezavidan položaj voćare i povrtare iz regiona.

Hrvatska je enormnim taksama za pregled voća i povrća, koje su povećane za čak 22 puta, zapravo donekle spustila rampu za proizvode koji dolaze iz BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore jer je automatski podigla njihovu cijenu, a olakšala prolaz do rafa za voće i povrće sa svojih njiva.

Proizvođačima sa područja Balkana, koji ionako spajaju kraj s krajem i u nepovoljnim uslovima pokušaju da zarade, novi uslovi na granicama sa Hrvatskoj zadali su nove glavobolje, uz one koje stalno imaju zbog novca i vremenskih uslova.

Od gledanja u nebo odavno im je muka, a sada i od taksi koje moraju biti plaćene da bi proizvodi dobili zeleno svjetlo za  prelazak. 

Ako ima šta pozitivno to je da je Hrvatska svojim potezima ujedinila ostatak Balkana, odnosno one koji se trude da što prije postanu dio EU. BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija, koje su pogođene ovom odlukom zvaničnog Zagreba, pokazale su potrebno jedinstvo u cilju sprečavanja negativnih posljedica koje neminovno nose nova hrvatska prava. Jasno su rekli da pojedina hrvatska objašnjenja zbog čega je došlo do ovoga jednostavno ne "piju vode" i da nema potrebe da ih njima dodatno ponižavaju i ljude.

Na jučerašnjem skupu u Sarajevu resorni ministri iz zemalja regiona usvojili su nekoliko zaključaka i utvrdili trasu po kojoj će se kretati u narednom periodu, uz jasan stav da je najbolji put da zvanični Zagreb povuče svoj sporni pravilnik.

To bi, zaista, bilo najbrže i najbolje rješenje. A ako ostanu pri svojom pravilniku nikome se ne piše dobro. Zemlje regiona biće prinuđene da posegnu za kontramjerama da bi, koliko je to moguće, zaštitili domaću proizvodnju, a to će neminovno voditi u nove tihe ekonomske ratove koji nisu potrebni nikome.

Kontramjere nisu dobro rješenje, ali su nužno zlo nakon tog posljednjeg poteza zvaničnog Zagreba koji je morao da zna, a i znao je, takve će posljedice proizvesti na Balkanu. Po sve pa i svoje proizvođače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana