Mjere i kontramjere

Marina Čigoja

"Srbija ne želi da odgovara na odluku Hrvatske da onemogući ulaz srpskim vozilima jer se na ekonomske mere može odgovoriti ekonomskim merama, ali na ludilo nikako."

Ova rečenica premijera Srbije Aleksandra Vučića možda i najbolje opisuje, u najmanju ruku, iracionalno ponašanje hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je juče donio odluku da zabrani ulazak putničkih vozila iz Srbije u Hrvatsku. 

Šta se desilo? Zbog čega se odnosi između Zagreba i Beograda ponovo zaoštravaju? Da li je priliv migranata sa Bliskog istoka zaista pravi razlog odluke hrvatske vlasti da zabrani teretni, a nakon kontramjera i putnički saobraćaj iz Srbije ili se iza svega toga krije pokušaj hrvatskog premijera da prikupi nekoliko jeftinih političkih poena pred izbore? Ima li boljeg načina da se to uradi nego da se skrene tema sa ključnih ekonomskih i socijalnih pitanja? Ima li bolje zemlje od Srbije da se nacionalističke strasti razbuktaju? Jasno je da se iza ovakvih poteza krije politika.

Zna to sve Milanović, samo je pitanje da li se malo preračunao i da li će zaista postići rezultat koji je želio. 

Očito je da Hrvatska polako, ali sigurno gubi kompas i da se više ni sama ne snalazi u svojim mjerama za "spas države i ekonomije". Ne treba zaboraviti da su nedavno bez ikakvog razloga pokušali da zabrane i izvoz mlijeka iz BiH u EU. Naravno da je njihova neosnovana žalba odbijena. Ali, Hrvatima to nije bilo dovoljno, oni i dalje nastavljaju po svome.

U svim ovim političkim igrama najdeblji kraj, naravno, izvući će obični građani i privrednici i to ne samo Srbije i Hrvatske nego i RS. Kolateralna šteta ekonomsko-političkog rata Hrvatske i Srbije biće i privreda Srpske, koja već sada ima velike gubitke jer su primorani da izvoze svoju robu i uvoze repromaterijal daljim putem.

Osim toga, pod znakom pitanja su i rokovi koje imaju sa svojim ino-partnerima, jer su desetine kamiona sa robom koja je već propala danima blokirane na prelazu između Srbije i Hrvatske, a ako se besmisleni spor ubrzo ne prekine, 

slične scene imaćemo i na graničnom prelazu Rača, gdje su već sada ogromne kolone kamiona koji se preusmjeravaju prema BiH.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana