Mjere bez mjere

Milijana Latinović

Školsko zvono širom Republike Srpske okupiće danas osnovce i srednjoškolce u đačke klupe. U godini koju su ostavili iza sebe savladali su brojne izazove, od učenja lekcija putem malih ekrana i internet platformi, do časova od 20 minuta, bez odmora i drugara u klupi.

Umjesto drugara u klupi drugovali su sa maskama na licu, a s obzirom na to da se epidemiološka situacija ponovo komplikuje, sa maskama će i u novu školsku godinu. Škole su lani bile primjer poštovanja epidemioloških mjera, jer u učionicama nije bilo širenja zaraze. Oni najmlađi uvijek su i bili najdisciplinovaniji, držali su se preporuka i propisa.

Biće oni disciplinovani i danas i narednih dana, ali šta ćemo sa onima koji bi njima trebalo da budu primjer? Svi smo jedva čekali ovo ljeto da dišemo punim plućima i živimo život kao prije korone. Nema lokalne zajednice u kojoj nije organizovan neki koncert, manifestacija, razni skupovi na kojima se brojalo na hiljade građana. Život ne treba da stane, ali na prste jedne ruke na svakom tom događaju mogli su se izbrojati oni koji nose zaštitne maske. Osim toga, niko nije vodio evidenciju da li su na tim manifestacijama svi vakcinisani, tako da ni imunizacija ne može biti opravdanje za nenošenje maske. I na otvorenom, gdje nije moguće održavati rastojanje, maske su preporučene. Zašto ih nisu nosili građani na koncertima i skupovima dok su jedni drugima disali za vrat? Zašto i dalje brojimo zaražene i hospitalizovane ako ne poštujemo mjere? Zašto kasirke po osam časova svaki dan sjede s maskama na licu već godinu i po dana, a nama je teško da stavimo masku dok uđemo na deset minuta da nešto kupimo? Zašto danas đaci i prosvjetari svi do jednoga s maskama na licu ulaze u učionice, a svi ostali se ponašaju kako hoće?

Epidemija nije završena, a vakcinacija na globalnom nivou, pa tako i kod nas, teče prilično sporo. Čak i sada, kada imamo različite vakcine na raspolaganju, mnogi ne žele da se vakcinišu. Imaju pravo na to, ali to ne znači da treba da se krše sve ostale mjere. 

Ako pojedini propisi budu važili samo za školarce, nećemo daleko dogurati, korona će biti naša svakodnevica i narednih godinu i po dana. Oni koji donose mjere i kontrolišu njihovo poštovanje trebalo bi to da imaju na umu. Uvjerili smo se da virus ne bira i da svako od nas može postati dio korona statistike.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana