Mitomanija

Anita Janković Rečević
Mitomanija

Korupcija i BiH su decenijama već nerazdvojan dvojac, par čiji su odnosi praktično dovedeni do savršenstva da su i karike koje ih povezuju toliko ojačale pa su pred njima nemoćni čak i pravo i pravda.

Mito je, koliko god se to graničilo sa zdravom pameću, pod ovim dijelom nebeskog svoda postalo prečica za postizanje različitih ciljeva. 

Ova zemlja, ali i njeni građani su u tolikoj mjeri ogrezli u korupciji da gotovo ne postoji problem koji prosječan Balkanac ne može riješiti uz pomoć milošte ili famozne koverte. Koliko god zvučalo apsurdno, u ovoj zemlji koja je odavno izgubila vezu sa redom i zakonom, mito se počesto otvoreno traži. Od 3,2 miliona građana, koliko ih živi u BiH, ako se izuzmu djeca, zasigurno tek rijetki tokom života nijednom nisu posegnuli za podmićivanjem. 

I tako je na ovim prostorima odvajkada. Narod je nekad za usluge zapošljavanja, upisa djece u školu i njihove prolazne ocjene, ali i preglede kod ljekara podmićivao sirom, kajmakom, a nerijetko se i jagnje za “dobročinitelja” okretalo na ražnju.

Praksa podmićivanja zadržana je do dan-danas, samo što je sadržaj mita drugačiji i spektar usluga zbog kojih se poseže za guranjem novčanica u džep daleko opširniji.

Novac se danas daje doktorima pri rođenju djeteta, prije i poslije operacije, ali i kad se mora na hitan pregled. Koverta je potrebna i za zapošljavanje u javnim preduzećima, nerijetko i za polaganje vozačkog ispita, a naročito za razne tenderske procedure kojima se dodjeljuju poslovi privatnim kompanijama. 

Primanju mita i te kako su skloni i mnogi inspektori koji zbog koverte ili milošte rado zažmure na nepravilnosti u radu privrednika, što su pokazala procesuiranja nemalog broja službenika poreskih uprava, Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije i slično.

Pod lupom policije i tužilaca našao se i zamjenik direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić kojeg sumnjiče da je u vrijeme dok je bio direktor Granične policije BiH omogućavao da šverceri cigareta budu obaviješteni o kontrolama i osoblju koje radi na granici, a  za uzvrat je dobijao darove. Pojedini mediji su pisali da je Galić, koji je pobjegao u Hrvatsku i tako izbjegao hapšenje, za pomenute usluge od švercera dobio automobil. 

Razni izvještaji pokazuju da je BiH najlošije pozicionirana u regionu po indeksu percepcije korupcije i tako iz godine u godinu. Stiče se utisak da je borba s korupcijom zapravo uzaludna, poput Sizifovog posla s obzirom na to da je podmićivanje kod većine građana “upisano” u genetski kod. Zapali smo u mitomaniju iz koje i ne želimo da izađemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Moć kao droga
Moć kao droga
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana