Mirotvorac

Žarko Marković
Mirotvorac

Osim što im je danas zajedničko da nimalo ne vole Kristijana Šmita, političari i većinska javnost u Srpskoj i FBiH saglasni su i još u nečemu, a što je izazvano takođe djelovanjem ili, preciznije, izjavama Nijemca. Riječ je, dakako, o stavljanju Alije Izetbegovića i Ratka Mladića u istu ravan. I u FBiH i u Srpskoj opšte je saglasje da je takva verbalna egzibicija nedopustiva i predstavlja grubo izvrtanje teza, falsifikovanje istorije, takoreći provokaciju.

Naravno to saglasje nimalo nije posljedica istovjetnih razloga i argumenata. Razne federalne snage koje sebe vole da nazovu i probosanskim smatraju, naime, da je apsolutno bezobrazno na bilo koji način porediti “ratnog zločinca i krvoloka Mladića” sa “ocem nacije” i “mirotvorcem” Alijom, koji je za svog životnog vijeka debelo zadužio Bošnjake praveći im državu i kreirajući nezavisnost od “tamnice” zvane Jugoslavija.

Takvima je uzalud objašnjavati da im je teza labava kao i temelji države koju je Alija navodno stvorio.

Jer, Alija Izetbegović bio je sve samo ne “mirotvorac”, a još manje “stvaralac”. Bolje rečeno, lider Bošnjaka u BiH tokom građanskog rata u ovoj zemlji bio je, prije svega, rasturač. Prvo Jugoslavije, a onda i Bosne, za koju se kleo da će biti nezavisna i nedjeljiva.

Kada su u prvoj polovini 1992. godine pojedini predstavnici međunarodne zajednice naizgled pokušali da spriječe zlo koje se spremalo, na sceni se pojavio portugalski diplomata Žoze Kutiljero koji je, za strance prilično brzo, kreirao plan mirnog rješenja bosanske krize, taj dokument prihvatile su sve tri strane, ali je Izetbegović naprasno odlučio da već viđen potpis sa tog dokumenta povuče, čime je direktno povučen okidač za sukob u kojem je stradalo 100.000 ljudi, od čega dvije trećine Bošnjaka.

Na ovom mjestu je više puta navedena nesporna činjenica da, kada je prije nekoliko godina Kutiljero preminuo, sarajevska štampa ni slovo nije objavila o tome.

U decenijama iza nas ista ta štampa nazivala ga je kreatorom podjele BiH abolirajući na taj način Izetbegovića od poteza koji je izazvao razaranje i prolivenu krv, što je za rezultat imalo da je BiH danas dramatično više podijeljena nego kako je to zamislio Portugalac.

Niko, naravno, ne može da garantuje da rat ne bi izbio i da je Kutiljerov plan potpisan i prihvaćen od strane svih u BiH, ali satanizacija plana, ćutanje o smrti kreatora tog dokumenta i istovremeno uzdizanje Izetbegovića prilično razjašnjavaju o čemu se tu radi.

Priča o tome da bi Izetbegović sigurno završio u Hagu da smrt nije bila brža odavno je poprimila karakter mitološke, ali ono što nije ni mit, ni legenda, već tmurna i otužna stvarnost, jeste fakt da današnja Bosna ni izbliza ne liči na onu koju je Alija navodno želio.

I stoga pitanje čemu uzdizanje i glorifikacija “oca nacije” kad ništa što je zamislio nije ostvareno, ostaje jedno od brojnih na koje niko od njegovih sarajevskih sljedbenika danas ne može dati smislen odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Željeznička tuga
Željeznička tuga
Drogirana Evropa
Drogirana Evropa
Juriš na “Temu”
Juriš na “Temu”
Oprezno za volanom
Oprezno za volanom
Kad maske izblijede
Kad maske izblijede
Draško i PDP
Draško i PDP
Bečki kadet
Bečki kadet
Vrijeme provjera
Vrijeme provjera
Gluvi na radnička prava
Gluvi na radnička prava
Milo nejaki
Milo nejaki
Firme kao na traci
Firme kao na traci
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana