Mirotvorac Mesić

Željka Dobrić
Mirotvorac Mesić

Internacionalna liga humanista iz Sarajeva napravila je juče neviđenu lakrdiju. Bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića odlikovala je zlatnom poveljom i na zaprepašćenje onih koji su upućeni u Mesićevo političko djelovanje proglasila ga počasnim ambasadorom kulture, mira i dijaloga.

Za mir su odlikovali čovjeka koji je prije samo godinu rekao da bi na Republiku Srpsku u slučaju referenduma o otcjepljenju od BiH, krenuo vojskom, a da je BiH bure baruta. Za kulturu su odlikovali čovjeka koji je nepoznate osobe koje su mu prijetile smrću javno i bez argumenata nazvao "četničkim seronjama". Za dijalog su odlikovali čovjeka koji je svaku priliku iskoristio da radi protiv BiH kakva je ustanovljena Dejtonskim mirovnim sporazumom i koji se ne odmiče od ratnohuškačke retorike devedesetih.

Da je Internacionalna liga humanista Mesića odlikovala za doprinos i nesebično zalaganje za "bošnjačku stvar" i pokušaj stvaranja unitarne BiH, pa i za udaranje na Republiku Srpsku kad god je to njima bilo potrebno skinuli bi im kapu za iskrenost. Ali, odlikovati za mir, kulturu i dijalog čovjeka koji se proslavio huškanjem, skandalima i neprimjerenim izjavama zaista je van pameti i ne ide na čast instituciji koja ima ambiciju da visoko kotira u društvu.

Na ovaj način još jednom je dokazano da Sarajevo i Banjaluka nemaju iste definicije za "pacifistu", "prijatelja", pa i za druge pojmove kojima se veliča dosadašnje Mesićevo djelo. Jednim dijelom je to i dobro jer u Banjaluci nagrade dobijaju iskreni prijatelji BiH i svih njenih naroda kao što je aktuelni predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. Njegov doprinos uspostavljanju boljih odnosa među narodima i državama u regionu i promovisanju tolerancije za samo nekoliko mjeseci mandata prerastao je Mesićeva dostignuća u nekoliko decenija ako je poređenje njih dvojice uopšte ukusno.

Zato se ponosimo na razliku između Banjaluke i Sarajeva i način na koji ta dva grada definišu juče, danas i sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana