Mirotvorac Cerić

Sandra Miletić
Mirotvorac Cerić

Poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić primio je nagradu za mir jedne italijanske fondacije zbog "zalaganja za promociju dijaloga" i svega nekoliko časova poslije, po ko zna koji put ničim izazvan napao predsjednika RS Milorada Dodika. Ovoga puta zbog negiranja genocida.


Tek nagrađeni Cerić je tako sjeo i napisao pismo koje je uputio povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, odnosno dana oslobađanja Aušvica, predsjednici projekta "Aladin". A u pismu je krenuo od Kaina i Avelja, preko norveškog teroriste Andersa Behringa Brejvika, koga je zatim uporedio sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem koji, veli Cerić, "vjeruju da je ubistvo junačko djelo kojim se trebaju ponositi", da bi na kraju nekom čudnom logikom došao i do Dodika.

Ide "promoter dijaloga" i korak dalje pa se tako buni što su izraelske vlasti toplo dočekale Dodika i ljubazno im preporučuje da ubuduće uskrate gostoprimstvo srpskim političarima koji negiraju genocid u Srebrenici.

Kakve veze Dodik ima sa Kainom i Aveljom, Brejvikom, Karadžićem i Mladićem, a pogotovo sa stradanjem Jevreja, oslobađanjem Aušvica i Međunarodnim danom holokausta, očigledno zna samo "mirotvorac" Cerić. Jer mi ostali niti znamo, niti ih vidimo, niti nam Cerić u svom pismu navodi ikakve argumente za ono što tvrdi.

A ako neko ne zna, Dodik zločin nad Bošnjacima u Srebrenici nikada nije negirao, niti je ikada dao ikakvu izjavu koja bi taj zločin opravdavala. Jeste tražio da se utvrdi tačan broj ubijenih i nestalih, ali u tome nema ništa sporno jer je činjenica da se brojkama ubijenih nesrećnih Srebreničana odavno manipuliše.

Nije prvi put Ceriću da iznosi (valjda s ciljem promocije mira i dijaloga), što pismeno, što usmeno, blago rečeno zabrinjavajuće i nevjerovatne optužbe na račun Srba, Srpske i njenog rukovodstva, pa je tako optuživao za islamofobiju, antidržavnost, širenje mržnje... U mnogo slučajeva nije "poštedio" ni Hrvate. U najveće njegove "bisere" svakako spadaju izjave da je "slučaj terorizma u Norveškoj najbolja opomena šta se može dogoditi, ako se ništa ne preduzme protiv Dodikovih izjava" i da "nekima smetaju novi muslimani koje nazivaju vehabijama, a sve to samo zato što su oni preživjeli genocid i protive se režimu aparthejda".

Sasvim je jasno da Cerić radi sve, samo ne promoviše mir i dijalog među narodima u zemlji u kojoj i on živi. Naprotiv.

Zato ne može a da ne začudi činjenica da je Cerić, pored pomenute, do sada dobio neke od najviših međunarodnih nagrada i priznanja za mir i doprinos međuvjerskom dijalogu, toleranciji i miru u svijetu. Jer, šta je cilj njegovih pisama, saopštenja i izjava, ne treba ni govoriti.

Na koji se način te nagrade dodjeljuju i kako to da ih, uprkos svim izjavama, redovno dobija reis, trebalo bi da bude predmet dublje analize. Ono što je sigurno, jeste da je BiH "promoter mira i dijaloga" koji će širiti mržnju prema narodima koji nisu "njegov" najmanje potreban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana