Mirođija u bosanskom loncu

Veljko Zeljković

Bosanski lonac je specijalitet ovih prostora. Znaju to i stranci. Tajna se krije u dugotrajnom kuvanju u glinenoj posudi. Problem je jedino, što lonac koji je u BiH odavno “pristavljen” nikako, niko da skine sa vatre. Umjesto toga lože se cjepanice, dodaje ćumur, doliva nafta...

Glavni majstori su “kuvari” iz Sarajeva. Insistiraju na svom receptu, iako im kolege iz Banjaluke i Mostara godinama govore da recept nije dobar.

Ne smeta im ni to što iz “bosanskog lonca” šišti na sve strane, te šta što on sve više podsjeća na onaj “ekspres” sa dotrajalim ventilom, koji se sprema da eksplodira svakog časa.  

Jelo polako ukuvava i ostaje bez vode.

Nažalost, u spremanju ove papice sa ljutom zaprškom, svoje prste su ponovo umiješali i pojedini bjelosvjetski “masterčifovi”. Odlučili su da “bosanski lonac” začine sa migrantima, iako su oni ovu mirođiju zabranili na svojim prostorima, smatrajući je opasnu po zdravlje, ali i nacionalni identitet evropskih kuhinja.

Epilog ove kulinarske priče - pored političke krize koja godinama drma ove prostore, BiH bi mogla pogoditi i katastrofalna humanitarna kriza, koja bi mogla biti praćena i ozbiljnim bezbjedonosnim rizicima. Slike sa Malte i iz Grčke upozoravaju.

Prema nezvaničnim informacijama u BiH se trenutno nalazi oko 10.000 migranata, kojima je put ka EU fizički blokiran. Novčane “mrvice” koje smo dobijali od licemjernog Brisela, za “brigu” oko migranata, nestajale su ili su nenamjenski trošene. Zbog toga je i “dogorjelo” u Bihaću, gdje se nalazi oko 6.000 ogorčenih i na sve spremnih Sirijaca, Libijaca... Upadi u kuće, krađe, pa i ubistva, postala su sve učestalija.

Vlasti u Sarajevu nemaju rješenja. Umjesto toga  dolivaju ulje na vatru, pokušavajući ovaj problem rasplinuti tako što će omogućiti da sudbinu Bihaća dožive i druge lokalne zajednice.

Slijepo gledaju u Evropu i čekaju dalje direktive, dok Brisel gleda ka Siriji i Turskoj. Ukoliko u Siriji uspije anektirati jedan dio njene teritorije, Erdogan će se jednim “udarcem” riješiti dva problema - jednog broja migranata koje će tu naseliti iz Turske, ali i “opasnih” Kurda. Ali, šta će biti sa stotinama hiljada onih koje se već nalaze na balkanskoj ruti. Zbog dignutog “evropskog zida” BiH će im biti krajnja destinacija. Svojevrsna baza. Parking. A onda... Napukla zemljana posuda u kojoj se kuva papica - eksplodiraće pod novim pritiskom. Daleko od Brisela, Londona i Vašingtona, koji su sve i zakuvali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana