Mirna Bosna

Veljko Zeljković

Da je kojim slučajem neko iz Srpske zveckao oružjem i prijetio nekakvim ratom, vjerovatno bi do sada bošnjačka strana od Vašingtona tražila da Peta ili neka druga američka flota uplovi u Jadransko more sa navođenim raketama. To se iz Banjaluke, a ni Beograda, nikada nije moglo čuti pa čak ni u nekom prenesenom značenju. Jedino što se traži jeste poštovanje Dejtona i svih zagarantovanih prava koja je ovaj mirovni dokument omogućio svim narodima u BiH.

Kako stvari stoje, to je i najveći “grijeh” vlasti Srpske. Bakiru Izetbegoviću i njegovim sljedbenicima to najviše smeta. I oni to ne kriju. Žele BiH u kojoj bi oni bili dominantni, a ostala dva naroda imala rolu “fikusa”. A onda kada neko kaže kako je takva država nemoguća, puca se iz svih artiljerijskih oružja. Ne biraju se riječi, a ni sredstva. Prijeti se i nekakvim ratom, daleko bilo. Izetbegović je čak u tom svom religijsko-političkom zanosu poručio kako će stati na čelo kolone protiv “genocidaša”. Kad već nije stigao da se stavi na čelo kolone protiv pandemije, korupcije i kriminala...

Što bi rekao jedan analitičar, ako su Srbi genocidni, zašto ti isti koji ih tako nazivaju žele zajednički život s njima? Miran razlaz i mirna Bosna! Ali ne, oni to ne žele. Ali, šta je onda rješenje, a da nije isključivo? Pa, jedino trenutno moguće jeste ono “dejtonsko”. Dosljedno. I tačka.

Umjesto toga Bakir i njegova svita i dalje izmišljaju imaginarne neprijatelje u Banjaluci i Beogradu. Jednostavno lakše im je u tom bijegu od odgovornosti prozivati one druge - da su oni jedini krivci što je BiH nefunkcionalna država, nego položiti račune i odgovoriti na mnogobrojna pitanja, pa i na ono kako je moguće da čitava bliža i daljna rodbina lidera SDA već godinama “preživljava” na državnim jaslama u jednoj tako nefunkcionalnoj državi.

Nažalost Bakirova priča i dalje prolazi u dijelu javnosti, jer se i kroz dosadašnju istoriju pokazalo da je “nacionalizam” moćna “droga” za manipulaciju, a pogotovo onih čija prosječna plata iznosi 400 evra i manje. Ti i takvi nemaju dovoljno novca za neke skuplje varijante “narkotika”. Zna Bakir da kada plata pređe 700 ili recimo 1.000 evra, top teme će biti zdrava hrana, ljetovanja i zimovanja ili što bi rekao Rambo Amadeus - palamuđenje. U tom slučaju Bakir i njemu slični završili bi u političkoj penziji. I Bosna bi, što je i najvažnije, bila mirna i spokojna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana