Miris baruta

Željka Domazet
Miris baruta

Mutne rabote oko viška naoružanja i njegovog uništavanja počele su otkako su se tri vojske stavile pod zajedničku kapu Oružanih snaga BiH i postale državna institucija.

Umjesto da od prodaje onoga što im ne treba zarađuju entiteti i BiH, magacini su postali skladišta iz kojih se kupe sredstva za rad komercijalnih firmi po Federaciji BiH, poput "Pretisa", koji umjesto da uništava ono što mu se dostavi na uništavanje, debelo profitira od mutnih radnji.

Činjenica da od uništavanja viška naoružanja Republika Srpska nije dobila nijednog feninga, iako je po odnesenim sredstvima iz magacina sa njene teritorije trebalo da dobije milione maraka, kako joj po sporazumu pripada, jasno govori da je riječ o debelom kriminalu, od kojeg bi glava mogla zaboljeti ne samo one koji su učestvovali u njemu nego i običan svijet, koji se još nije oporavio od mirisa baruta iz proteklog rata.

Da je BiH na buretu baruta i da joj se bezbjednost drma svakog dana, najbolje svjedoči zahtjev člana Predsjedništva BiH iz RS Nebojše Radmanovića na osnovu kojeg je Predsjedništvo BiH zatražilo od Ministarstva odbrane i ministra Selme Cikotića da ih informiše, kao vrhovnu komandu, i da ispita gdje i kako je nestalo 11 tona eksploziva, kako su otkrili mediji.

U Ministarstvu tvrde da će Predsjedništvu, kao vrhovnoj komandi, dostaviti informaciju o nestalom eksplozivu i da će ova institucija prva dobiti informacije, ali postavlja se pitanje da li će zbog činjenice da u BiH "nestanu" municija i naoružanje, kao da je riječ o sitnišu koji ispadne iz šupljeg džepa, iko odgovarati, podnijeti ostavku i naći se iza zatvorskih rešetaka. A ovo nije prvi put da se izgubi svaki trag municiji i eksplozivu.

SIPA ima već neke svoje nalaze o naoružanju i municiji sa kojima su komercijalne firme poput vogošćanskog "Pretisa" trgovale, a trebalo je da ga unište, sprovodila istrage i uputila nalaze Tužilaštvu, ali do danas ova institucija nije podigla nijednu optužnicu, uz tvrdnju da su istrage o ovim slučajevima još u toku.

Ne bude li radikalnijih mjera u BiH, kada je riječ o nestanku eksploziva i svega onoga što miriši na barut, ova zemlja će i dalje biti visokorizična tamna zona, koja sjedi na nečijem upaljaču i od čije volje zavisi da li će eksplodirati danas ili sutra i odletjeti u vazduh, poput bureta baruta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana