MIP BiH

Goran Maunaga
MIP BiH

Sudeći prema onome kako je posljednjih godina radilo Ministarstvo inostranih poslova BiH (MIP), odnosno prema onome kako su djelovali i šta su dobro, a šta loše po BiH uradili dosadašnji ministri u ovom ministarstvu, najbolje bi bilo donijeti odluku o ukidanju tog ministarstva a ministre, posebno Svena Alkalaja, pozvati na odgovornost.

Naime, pored ministarskih čestih i neviđenih ispada koji se nikako nisu mogli podvesti pod profesionalan i zakonom propisan rad MIP-a, protiv tog ministarstva je baš zbog takvog načina rada u posljednjih osam godina podneseno više od 50 tužbi teških više od milion i po maraka.

Po svemu sudeći, ono je i u vrijeme ministara Zlatka Lagumdžije i Mladena Ivanića, kao i za mandata Alkalaja, pored korišćenja za njihove sopstvene potrebe i promociju, služilo i za "stajanje na noge", odnosno za bogaćenje ljudi bliskih njima.

Tako su od MIP-a "svoj" dio kolača uzeli savjetnik Željka Komšića Nerkez Arifhodžić koji je naplatio 100.000 maraka radi narušenih radnih prava u vrijeme ministrovanja Lagumdžije, zatim premijer FBiH Mustafa Mujezinović, Alkalajev ministar-savjetnik Ljubomir Grković, Branislav Bevanda.

Ibrahim Đikić prošle godine podnio je tužbu vrijednu oko 126.000 maraka, a u sudovima je aktuelno još 15 predmeta protiv MIP-a.

A kad novac stanovnika BiH iz budžeta BiH ne odlazi ljudima koji su bliski bivšim i sadašnjem ministru inostranih poslova, odnosno kad MIP pokuša da uradi nešto "profesionalno" pa otpušta ljude koje ne bi smjelo da otpusti, posljedice su još strašnije.

To je očigledno u slučaju Darka Trifunovića koji je na ime štete zbog toga što je nezakonito otpušten u vrijeme Lagumdžije dobio presudu kojom je iz budžeta BiH izbijeno čak 355.000 maraka.

Jedno je sigurno - to jesu pokazatelji lošeg rada MIP-a, ali neuporedivo veću štetu BiH od te novčane, nanijelo je dugogodišnje planirano i smišljeno kontraproduktivno djelovanje ministara inostranih poslova. A kome je, uopšte, potreban takav MIP BiH?

Dakle, glavno pitanje je kako naplatiti nenadoknadivu štetu BiH koju su joj nanijeli ministri inostranih poslova predstavljajući godinama po svijetu, o trošku poreskih obveznika, Republiku Srpsku kao lošiji dio BiH? I šta, konačno, uraditi sa državom koja ima takvo Ministarstvo inostranih poslova?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana