Minut ćutanja

Vedrana Kulaga Simić

Ratne rane još bole i teško da će ikada i prestati, jer majke i na jednoj i na drugoj i na trećoj strani ne skidaju crninu, već svaki put iznova jecaju kada političari zarad ličnih interesa, suludih ciljeva, vizija i mitova u svakoj prilici dodaju novu šaku solu na njihovu bol.

 

Teški zločini su počinjeni devedesetih godina prošlog vijeka. Žrtava i krvavih ruku bilo je na svim zaraćenim stranama, ali uvijek postoje dvije, a u našem slučaju, čak i tri strane istine, koje su i danas kamen spoticanja u ovoj i ovakvoj BiH. Jer ne prestaju pokušaji prekrajanja istorije, odnosno održavanja onoga što je možda, i nekad prije devedesetih, skrojeno daleko od jadnog naroda koji je gledao kako da sačuva živu glavu i svoje voljene, da ih skloni od metaka dok su im kapu krojili na nekim sigurnijim mjestima.

Puna i prava istina o krivcima i žrtvama još nije izašla na vidjelo jer je mnogih onih koji i dalje guraju pod tepih pravu sliku i pokušavaju da u miru ispune što u ratu nisu uspjeli. Dok Bošnjaci uporno istrajavaju na priči o Srebrenici i zločine koje su tamo počinjeni nazivaju genocidom, pri tom ne želeći da čuju za srpske žrtve ni na jednom mjestu u BiH, Srbi nastoje da to demantuju i natjeraju svijet da progleda. Da shvate, prihvate i priznaju da su i Srbi stradali, da srpske žrtve nisu samo vojne, da su na kućnim pragovima ubijani i civili. Starci oslonjeni na štapove, djeca dok su se igrala, majke dok su pokušavale da ih zaštite od metaka.

Ne treba niko iz svijeta da ide daleko kako bi sagledao istinu. Svi znaju gdje je Srebrenica, i neka znaju, ali nedaleko od nje je previše stratišta i grobova sa srpskim imenima i prezimenima. I tako još na dobrom dijelu  teritorije BiH. I to je suština koji svi treba da prihvate i priznaju. To je put kojim svi treba da krenu jer je istina osnov koji se mora uzeti bez rezerve i izvrtanja činjenica. Niko ne osporava da su počinjeni zločini nad bošnjačkim narodom, ali isto tako ne smije da osporava da su i Srbi bili žrtve i da nisu poubijali same sebe. Neko ih je ubijao, bacao u grobnice, palio im sela, brisao sa lica zemlje čitave porodice, protjerivao sa vjekovnih ognjišta. Pred nama su dani u kojima će Bošnjaci oplakivati svoje najmilije kojih će i ove godine još sahraniti u Potočarima, a Srbi se prisjećati pokolja koji je počinjen nad srpskim narodom u selima oko Srebrenici i Bratunca. Ipak, kako sada stvari stoje, ove godine neće biti komemorativne sjednice Skupštine opštine u Srebrenici kao ranijih godina kada su svi redovno odavali počast svim žrtvama. Politika i političke igre su odradile svoje i ponovo digle tenzije koje, uveliko i svako malo, podgrijavaju i pojedine zemlje iz regiona i svijeta dokumentima u kojima staju na stranu jedne od strana u BiH.

Svako normalan i iskren treba da oda počast svim žrtvama i traži da svi odgovaraju za zločine, a ne da štite svoje, a drugima stavljaju na teren i ono za čim nemaju veze, samo jer su druge vjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana