Minusi Savjetu ministara

Željka Domazet

U postdejtonskoj BiH nikada se nije desilo da se izvještaj o radu Savjeta ministara parlamentarne komisije razmatra dva puta, da bi se pokušao spasiti ovaj saziv, koji se odrodio čak i od parlamenta ove zemlje.

Nikada se nije desilo ni da izvještaj ne može da prođe ni na jednoj od sjednica komisija i da će, kako stvari sada stoje, "pasti" i na sjednici Predstavničkog doma.

Da se neodbranjivo ne može odbraniti pokazali su stavovi i pozicije i opozicije na nivou BiH.

Ustvrdili su da ne samo da je izvještaj napisan tako da se iz njega ništa ne može razaznati, već da su u Parlament iz Savjeta ministara dolazila uglavnom nebitna akta i da nikakvih rezultata rada nema.

O kakvom se haosu u institucijama radi dovoljno pokazuje činjenica i da, kada su, čudom, najznačajniji reformski zakoni iz Savjeta ministara i stizali u Parlament, tamo padali čak i kada bi u Parlamentu trčali peti počasni krug.

Da se Savjet ministara ove zemlje odrodio i od poslanika u Parlamentu BiH, i od Republike Srpske i od Federacije dokazuju činjenice, jer su i poslanici i zvaničnici entiteta o onome što su ministri na nivou BiH usvojili nerijetko bili informisani iz "Službenog lista" ili od novinara ili drugim kanalima tek kada bi sve bilo gotovo.

Prvi put i opozicija i pozicija traže da ovaj saziv Savjeta ministara na čelu sa Zvizdićem ode.

Izvjesno je da će izvještaj o radu u 2016. pasti i da će sasvim sigurno na jesen biti zatraženi smjena. Ipak, ako i bude zatražena, pa i izglasana u Predstavničkom domu, šanse da Dom naroda da crveni karton ministrima su nikakve.

Za sada je svim izvjesno da će raditi u nekakvom tehničkom mandatu i da od njih ovaj narod nikakve koristi imati neće.

Stoga i nisu čudne ocjene da je ovaj Savjet ministara gori i od onog prvog postdejtonskog, kada se u ovoj zemlji nije znalo ni ko pije ni ko plaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana